КФН може да блокира пакетната продажба на борсата и депозитара

Комисията за финансов надзор смята, че има рискове Централният депозитар да се приватизира заедно с Българската фондова борса. Това става ясно от становище на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов, поискано от Агенцията за приватизация по повод продажбата в пакет на двете институции, с което „Капитал Daily“ разполага. От двете ведомства не коментираха писмото.

Становището на регулатора за риска от продажба на депозитара, ако се приеме безрезервно от Агенцията за приватизация, ще попречи на успешна сделка за оператора на борсовия пазар. Причината е, че двете институции са неразривно свързани (виж мненията) и предлагането само на едната ще изгони желаещите. В разговори на управляващите и потенциалните купувачи – европейски борсови оператори, пакетирането е било поставено като задължително условие, казват представители на изпълнителната власт.

Надзор срещу надзор

Засега волята на държавата не изглежда прекършена, но не е и напълно ясна. В плана за приватизация е записана само борсата, защото се чакаше становището на КФН. „Очакваме в близките дни надзорният съвет на агенцията да вземе решение относно депозитара. Те трябва да решат дали ще се приватизира“, казаха от ведомството, без да коментират получили ли са позиция на КФН.

Вариантите са два – да се пренебрегне позицията на регулатора и да се задвижи пакетната продажба или приватизацията на депозитара да не се започва. Това обаче обрича и сделката за БФБ.

Третият опит за продажба на мажоритарния дял в борсата всъщност започна преди няколко седмици, като в края на март агенцията обяви конкурс за оценител на дружеството. От АП тогава казаха, че изчакват становището на КФН за депозитара и тогава ще обявят процедура и за него, но че продажбата ще е в пакет, т.е. един инвеститор да купи и двете, за да ги развие.

При БФБ държавата е собственик на малко над 50% от капитала, а в Централния депозитар Министерството на финансите държи 43.7% от капитала, а борсата – 6.61%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *