КФН остана без нови надзорници

Комисията за финансов надзор (КФН) ще продължи да работи още месеци без титуляри на два от най-важните постове – контрола над пенсионноосигурителния и капиталовия пазар.

Номинираните за позициите двама професионалисти в лицето на Румен Соколов и Йордан Чомпалов не получиха подкрепа от парламента, при това без аргументи защо не са подходящи за длъжността. За тях гласуваха единствено групата депутати на ГЕРБ плюс един независим народен представител, което не бе достатъчно, за да бъдат назначени. С това депутатите от останалите партии бламираха председателя на регулатора Карина Караиванова, която единствена има право да предлага кандидати за позициите, и недвусмислено показаха, че искат да участват в политическа сделка, в противен случай ще блокират опита на КФН да разреши кадровия си проблем. Той стои открит от лятото на 2014 година и води дотам, че двата сектора, в които се управляват активи за 16 млрд. лв., се контролират от служебно изпълняващ длъжността и експерт с отдавна изтекъл мандат.

Кандидатурите на икономиста Румен Соколов за капиталовия пазар и на Йордан Чомпалов за пенсионноосигурителния сектор бяха издигнати две седмици преди гласуването в парламента, като за това време нито при изслушването в парламентарната комисия, нито в пленарната зала бяха изказани възражения по отношение на професионалните им качества или репутацията им на експерти.

Соколов е икономист, магистър по бизнес администрация (MBA), дългогодишен служител е на Българската фондова борса (БФБ), където отговаря за привличането на нови емитенти и за системата X3News, през която публичните дружества разкриват финансова информация. Бил е инвестиционен консултант, а в началото на кариерата си е работил като финансов журналист за „Капитал“ и агенция Reuters. Йордан Чомпалов е адвокат, съдружник в кантора, с личен принос в разработването на нормативната уредба, по която работи капиталовият пазар в България, бил е и член на предшественика на КФН – Комисията по ценните книжа. Известен е в инвестиционната общност с активна работа по подготовката на много публични предлагания.

Това не впечатли депутатите в Народното събрание и при внасянето на номинациите за гласуване в четвъртък резултатът бе 90 гласа „за“ (дошли от групата на ГЕРБ плюс един независим депутат) срещу 110 „против“ и 15 „въздържали се“. Отпорът дойде от БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ на Веселин Марешки. Само двама от депутатите взеха думата в дебата по кандидатурите – и двамата от БСП. Румен Гечев от левицата обяви, че ще гласуват против, защото двамата кандидати нямат достатъчен управленски опит. Това обаче не може да бъде мотив, тъй като не е изискване в Закона за КФН. В изказването му пролича партийна симпатия към члена на КФН Владимир Савов, който изпълнява временно длъжността заместник-председател на управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и който по думите му бил по-подходящ като образование и опит от Румен Соколов. По информация на „Капитал“ той няма шанс за издигане като номинация от Карина Караиванова при следващия опит за попълване на вакантните постове в КФН, ако левицата лобира за него.

Другият депутат от БСП – Жельо Бойчев, също изтъкна, че двамата нямат управленски опит, и допълни, че все още решенията на комисията предварително се съгласуват с председателя на КФН и изходящата кореспонденция на регулатора е придружена с писмо от председателя, и се усъмни, че в комисията има стремеж да се наложи едноличен тип на управление, от който са предупредили, че ще се разграничат.

Караиванова не коментира гласуването в парламента, като според запознати с процеса тя е очаквала подобен резултат, тъй като кандидатурите й са еднолично издигнати, на база чисто професионални критерии, без съгласуване с партийните централи. В същото време апетити за кадруване в регулатора не липсват, което гарантира още по-труден втори опит за прокарване на номинации за заместник-председатели в КФН през есента. Засега няма информация кои са възможните нови кандидати за позициите. Междувременно в инвестиционните среди се заговори за възможен сценарий за умишлено протакане на избора, което би запазило статуквото в регулатора.

В момента компаниите от пенсионноосигурителния сектор се регулират от Ангел Джалъзов, който е с изтекъл мандат от юли 2014 година, а членът на комисията Владимир Савов е временно изпълняващ длъжността ръководител на „Надзор на инвестиционната дейност“. Единствено застрахователният надзорник Ралица Агайн е в мандата си, но е в отпуск по майчинство. Така един от най-важните регулатори – този, отговарящ за небанковия финансов сектор, е отслабен откъм управленски капацитет, а опитът за запълването му бива използван от политическите партии в ущърб на осигурените, застрахованите лица и инвеститорите.

Пост срещу подкрепа

Въпреки че обикновено в случаи като този ГЕРБ иска прегласуване или защитава предложените кандидатури с изявление на поне един от депутатите си или с разговори с коалиционните си партньори, този път от партията на Бойко Борисов не поискаха прегласуване и не защитиха кандидатурите. Видно е, че не са провели и разговори с патриотите по тази тема.

След гласуването Искрен Веселинов, заместник-председател на групата на „Обединени патриоти“, коментира пред „Капитал“, че имат решение от вчера, че няма да подкрепят кандидатите, защото ги считат за неподходящи, и веднага след като са го взели, са информирали ГЕРБ за това. Неофициално от формацията коментираха, че Карина Караиванова не е съгласувала кандидатурите си с тях и не е отишла да иска подкрепата им, и това е причината за решението им. На евентуалната среща патриотите са били готови да предложат своя кандидатура за едното заместникпредседателско място, но така и не стана ясно коя е тя и за коя позиция, информира в.Капитал.

От ДПС отбелязаха, че никога не са имали решение да подкрепят тези кандидати за КФН.“Никога не сме казвали, че ще ги подкрепим, не ги одобряваме за тази позиция“, каза Йордан Цонев, който е и заместник-председател на бюджетната комисия. Според източници на „Капитал“ ДПС биха искали да разширят влиянието си в КФН със своя кандидатура.

След отхвърлянето на предложението на Караиванова лидерът на БСП Корнелия Нинова препоръча на премиера Бойко Борисов да поиска вот на доверие от парламента заради разцеплението на управляващото мнозинство по такава сериозна тема като избора на зам.-председатели на КФН. Последният път когато „Обединени патриоти“ гласуваха срещу предложение на ГЕРБ, беше точно преди седмица, когато беше отхвърлено предложението за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, според което прагът за плащания в брой трябваше да бъде намален от 10 на пет хиляди лева.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *