КФН посочва как се изчисляват облигациите и правата

Комисията за финансов надзор (КФН) прие указания относно прилагане на Наредба 23 за условията и реда на клиентските активи. Съгласно указанията при невъзможност да се формира пазарна стойност на облигациите, те се оценяват по метода на дисконтираните бъдещи нетни потоци, като КФН определя дисконтов фактор за съответната година.

Дисконтовият фактор е отделен за облигациите, издадени от емитенти – финансови предприятия, и за облигациите, издадени от други емитенти.

Според наредбата „финансови предприятия“ са банковите и небанкови финансови институции по Закона за банките, колективни инвестиционни схеми, които са допуснати за публично предлагане в Република България, лицензирани инвестиционни дружества от затворен тип, управляващи дружества, инвестиционни посредници по Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), застрахователи и презастрахователи и чуждестранни лица за застрахователна и презастрахователна дейност.

Във връзка с прилагането на наредбата КФН определи норма на дисконтиране за изчисляване на дисконтовия фактор за 2005 г. за финансовите предприятия – 3,355% и за другите емитенти на ценни книжа – 9,0425%. За настоящата 2006 г. нормите на дисконтиране са съответно 2,9937 и 8,0687%.

В случай на невъзможност да се формира пазарна стойност на ценните книжа за стойност на правата се приема разликата между пазарната стойност на акциите на дружеството емитент и емисионната стойност на новата емисия акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *