КФН препоръча подобряване на инвестиционната култура на емитентите

КФН ще следи внимателно за пълни данни в отчетите на публичните дружества

„КФН следи внимателно за навременното и пълно представяне на информацията от отчетите на публичните дружества. Бяха проведени много инициативи с цел подобряване на инвестиционната култура на емитентите, тъй като финансовите отчети са основен източник на информация както за чуждестранните инвеститори и медии, така и за българската инвестиционна общност“, заяви Румяна Дончева от Комисията за финансов надзор (КФН) по време на семинара “Годишният отчет – най-важният документ за комуникация с инвестиционната общност”, организиран от Българската асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ).

На семинара, който се проведе с медийното партньорство на Investor.bg, бяха представени редица препоръки, свързани с изготвянето на годишните и междинните финансови отчети на дружествата, като същевременно бяха посочени най-често допусканите грешки.

Един от сериозните проблеми е представянето само на част от изискваната информация. Дружествата следва да представят пълен одиторски доклад, в комплект със заверените, одитирани отчети. Във финансовите отчети трябва да бъдат попълнени всички счетоводни форми, като освен тях трябва да бъде представен отчет за управлението, както и пояснителни бележки към отчета. Съдържанието на документите трябва да бъде разбираемо и да дава правдоподобна информация за развитието и перспективите пред компанията.

Наложително е да се наблегне върху качеството и полезността на информацията от отчетите за управление и пояснителните бележки, тъй като в много случай тя се оказва недостатъчна или твърде обща. Съществуват редица примери, които показват дублиране на счетоводната политика на емитентите и пояснителните бележки, което според Комисията трябва да се избягва.

Друг сериозен пропуск, посочен от КФН, е неспазването на изискванията за минимално съдържание на отчетите за управление. Много често информацията от отчета за управление не съответства на тази от финансовия отчет и одиторския доклад. Според стандартите за добро корпоративно управление, на инвеститорите трябва да бъде предоставяна актуална информация относно изпълнението на програмата за управление.

На публичните дружества бе препоръчано да актуализират навреме своите регистрационни документи, когато има настъпване на събития от особена важност или промени в дяловото участие. Според комисията, събитията оказващи значително влияние върху дейността на дружеството, следва да се представят във възможно най-кратък срок след настъпването им, а не заедно с междинните отчети. Подобна практика би ограничила възможностите за манипулации на пазара и търговия с вътрешна информация.

Когато дадена компания е едновременно публично дружество и емитент на дългови ценни книжа, информацията в регистрационния документ за отделните инструменти трябва да бъде ясно разграничена. В случаите, когато има издадени две или повече облигационни емисии, всяка от тях трябва да бъде представена поотделно, посочиха още от КФН.

От комисията посъветваха публичните компании да положат максимални усилия за избягването на грешки при попълването на финансовите си отчети. Всяка част от отчета трябва да бъде подписана и заверена, данните от предходния отчетен период следва да бъдат актуализирани на всяко тримесечие. Като сериозен недостатък бе изтъкната практиката на част от дружествата да предават отчетите си единствено на хартиен носител, тъй като това значително затруднява достъпа до тях.

Иван Нончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *