КФН разреши на чисто нов посредник да развива дейност в Европа

Един от най-новите инвестиционни посредници на българския пазар „Матадор прайм“ получава разрешение за дейност в рамките на Европейския съюз (EC) и Европейското икономическо пространство (ЕИО), реши на заседание Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията има лиценз да оперира на пазара у нас от по-малко от месец. Справка в Търговския регистър показва, че предметът ѝ на дейност е бизнес консултации и бизнес анализ, реклама, бизнес администрация, маркетингов анализ и изследвания, както и всякакви други правни сделки, които не са забранени от българското законодателство. Според последното решение на КФН от 2 септември „Матадор прайм“ получава разрешение за приемане и предаване на нареждания във връзка с един или повече финансови инструменти, изпълнение на нареждания за сметка на клиенти, управление на портфейли и предоставяне на инвестиционни консултации на клиенти.

Международната връзка

Според интернет сайта на „Матадор прайм“ компанията развива дейност в 11 страни от 4 континента. Услугите ѝ са насочени към институционалните, а не към малките инвеститори. Информация в Търговския регистър показва, че управители на дружеството са испанецът Виктор Канал и словенецът Войко Одлазек. Общият капитал на „Матадор прайм“ е 250 хил. лв., което е най-ниската възможна сума за развиване на посредническа дейност. C най-голям внесен дял е Виктор Канал със 132 750 лв. Сред останалите съдружници са Антонио Гамасо Реал със 72 250 лв., Сантяго Перес Серано c 22 500 лв., както и регистрираният в Испания консултант De La Puente Gestion също с 22 500 лв. Създадената през 2013 г. компания е с предмет на дейност данъчни и счетоводни консултации и професионално юридическо и икономическо съдействие на фирми и физически лица.

Справка на сайта на БТПП сочи, че Войко Одлазек е вписан като председател на борда на директорите на Българско-словенската търговско-промишлена камара. Според Търговския регистър той е свързан още с дружествата „Консилиум инвестмънтс“, „СИИ адвайзъри“ и „СИИ секюритиз“, което прекрати дейността си като инвестиционен посредник в разгара на кризата през 2010 г. Одлазек и други представители на „Матадор прайм“ не бяха открити за коментар по повод намеренията им за развиване на посредническа дейност в Европа. „Капитал“ се допита до част от големите пазарни участници в България за мнения относно евентуалните намерения на новото дружество. По думите им дейността и пазарният дял на „Матадор прайм“ у нас за момента са неизвестни, като дружеството най-вероятно няма да се фокусира върху работата с български клиенти. Поради това част от българските брокери са изненадани от решението на КФН да даде европейски лиценз на новата компания.

Прецедентът

През август „Матадор прайм“ стана първото дружество, което през тази година получи лиценз за инвестиционен посредник от КФН, и второто след „Файнекс“, което ще може да развива дейност в рамките на ЕС и ЕИО. Преди това комисията отне разрешителното за работа на „Статус инвест“, „Стандарт инвестмънт“ и свързаното с Цветан Василев „ФИНА-С“ (по негово искане). Откази за получаване на лиценз пък получиха „Джи Ди Ем Еф Екс Юръп“ и „ТНК маркетс“, който беше в процес на учредяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *