КЦМ инвестира още 22 млн. лв. в производството на цинк

Най-голямата българска компания за производство на олово и цинк – КЦМ, приключи проект за 22 млн. лв., с който подобрява възможностите за преработване на разнообразни качества концентрати, използвани в производството на цинк. КЦМ инвестира още 22 млн. лв. в производството на цинк.Проектът се финансира изцяло със собствени средства. През 2016 година КЦМ достигна рекордно производство на цинк в 55-годишната си история – 74 336 тона.

Резултат с изображение за кцм пловдив

По-висока ефективност

„С проекта ставаме по-малко чувствителни към качеството на суровините, които получаваме за преработка. Което е значимо конкурентно предимство. Ние внасяме суровини от над 14-15 източника. Нямаме мина, която да ни снабдява 100% със суровина, а и винаги смесваме суровините, за да достигнем приемливи нива на микропримесите във входящия поток. Сега постигаме относителна суровинна независимост. В свят, в който достъпът до суровини става все по-труден, ние трябва да сме подготвени да обработваме по-некачествени суровини“, коментира инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на „КЦМ 2000 груп“. С включването в производствения процес на новите мощности компанията постига и по-високо технологично ниво на автоматизация и дигитализация.

Компанията вече има утвърдена практика да внедрява новите големи проекти без спиране на съществуващото производство. В този случай внедряването става малко по-бавно, но се избягват рискове и остава време за обучение на работниците. Компанията е преценила, че има достатъчно квалифициран персонал и не е необходимо някой да ходи някъде навън да се обучава.

„Сегашният проект е част от големия ни проект ТОРП („Технологично обновление и разширение на производството“). С него даваме завършен вид на всички технологии, които внедрихме в цинковия завод в последните години. Окончателно новата система за пречистване на разтворите замени досегашната в края на лятото на 2018 година“, заяви Румен Цонев.

Компанията е закупила машини от европейски производители от Испания, Франция и Германия. „Бих определил този проект като един от най КЦМ проектите, защото повечето работи свършихме сами. Затова оценяваме, че в същото време е един от нерисковите ни проекти, тъй като практиката ни показва, че много често рискът е извън КЦМ“, коментира още Цонев, информира capital.bg.

Проектът ТОРП

Проектът „Технологично обновление и развитие на производството“ на КЦМ АД стартира през 2008 година. Инвестициите са за 200 млн. лв. (95 милиона евро), за които бе сключен договор с Европейската банка за възстановяване и развитие и Уникредит Булбанк. Целта на проекта е да се постигне съвременно, екологосъобразно и конкурентоспособно производство на цветни и благородни метали, техни сплави и химически продукти. В концепцията му са заложени енергоспестяващи технологии, възможности за преработка на вторични материали, намаляване на емисиите на парникови газове. С проект ТОРП бяха създадени нови заводи за производство на двата основни метала, произвеждани в предприятието – олово и цинк.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *