Къде в България инвестират чуждестранните компании

Инвестиции на стойност 1,2 млрд. лв. влизат в страната през 2014 г. според сертифицираните от Българската агенция за инвестициите проекти, прогнозира директорът на агенцията Светослав Младенов.

Към ноември 2014 г. сертификати за инвеститори клас А или клас Б са получили 16 проекта за 1,8 млрд. лв., пише “ Стандарт „.

При окончателното приключване на проектите ще бъдат разкрити 10 800 работни места, уточнява Младенов. През 2013 г. за сравнение агенцията е предложила на икономическото министерство да бъдат издадени сертификати за 15 проекта на обща стойност 106,3 млн. лв., при които се предвижда откриването на 894 работни места.

„Към момента в процес на сертифициране са още 14 инвестиционни проекта на стойност 330 млн. лв., вкоито планираните работни места са 2677“, каза Младенов и допълва, че през тази година БАИ работи по проекти за общо 3 млрд. лв., а работните места, които биха се разкрили по тях, са около 28 хил.

От агенцията отчитат сериозен интерес към инвестиции в биоземеделието, текстилната индустрия и енергетиката, както и в областта на високотехнологичния сегмент от здравеопазването. Интересът в областта на енергетиката е от страна на държави от Скандинавския полуостров за производство на електроенергия от биомаса, става ясно от думите на директора на БАИ.

„Интересът към страната ни е значително по-висок от очакваното“, коментира Младенов по отношение на запитвания от страна на инвеститори. През 2014 г. е имало 246 подобни запитвания, а от плановете, одобрени от Министерството на икономиката и енергетиката, е заложена работа по 155.

„Забелязва се движение по отношение на проекти за инвестиции в хуманната медицина и по-точно във високотехнологичния сегмент от здравеопазването. Надявам се, че през 2015 г. ще се напредне по отношение реализацията на редица инвестиционни проекти в туризма. В този отрасъл има сериозен потенциал за привличане на инвестиции, от които българската природа и икономика биха спечелили. Тяхната реализация би увеличила заетостта в редица райони с висока безработица „, допълва Младенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *