Къде е истината около ПОК „Доверие“? 1

Снимка: Thinkstock/Guliver

През последните няколко седмици в особено щекотлива тема се превърна ситуацията около пенсионното дружество „Доверие“, неговата спорна продажба и връзката с „Алианс Финанс Холдинг“.

От справка в Търговския регистър се вижда, че компанията има два собственика към края на миналата година. Австрийското дружество Vienna Insurance Group притежава дял от 92,58% от ПОК „Доверие“. На 15 юли то обяви, че се е съгласило да продаде мажоритарния си дял в „Доверие“ на британската компания United Capital.

Другият акционер в пенсионно осигурителната компания, който притежава дял, от близо 6% е „Грийн Ейкърс“ ЕАД. Дружеството е собственост на „АМ РИСЪРЧ“ ЕООД, която пък от своя страна е притежавана от „Алфа Финанс Холдинг“ АД. В съвета на директорите на последната влизат Иво Прокопиев, Константин Ненов и Иван Ненков.

Същевременно ситуацията около купувача не е напълно ясна. От агенция „Ройтерс“ на 5 август публикуваха информация, че United Capital не е регистрирана на борсата, няма сайт в интернет, нито телефон. Освен това бъдещият собственик притежава само 14 паунда в брой.

Припомняме, че по-рано през предходния месец от Комисията по финансов надзор (КФН) заявиха, че все още не са постъпвали документи за промени в собствеността на ПОК „Доверие“.

В разследване на агенция БГНЕС се разказва как от ПОК „Доверие“ са „източени“ 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Според агенцията средствата са получени с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др.

След обаждане на Econ.bg от финансовия регулатор заявиха, че ще публикуват информацията от запитването на БГНЕС, като след това данните за решенията на КФН се появиха на сайта на регулатора.

От Комисията на основание чл. 28, ал. 2 във връзка с чл. 34, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация предоставиха достъп до информация, свързана с налагани от страна на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, принудителни административни мерки на ПОК „Доверие” АД и ПОД „Алианц” АД, а именно:

1. Със заповед № 217 – ПОД от 28.03.2013 г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, на ПОК „Доверие” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

„ПОК „Доверие” АД да не сключва, в срок от шест месеца от получаване на настоящата Заповед, от името и за сметка на управляваните от компанията УПФ „Доверие”, ППФ „Доверие” и ДПФ „Доверие”, нови договори за обратно репо с акции на „Каолин” АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори.”

2. Със заповед № 279 – ПОД от 15.04.2013 г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, на ПОД „Алианц България” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

„ПОД „Алианц България” АД да не сключва, от името и за сметка на управляваните от дружеството ЗУПФ „Алианц България”, ЗППФ „Алианц България” и ДПФ „Алианц България”, нови договори за обратни репо сделки с акции на „Каолин” АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори през периода от датата на получаване на заповедта до 31.10.2013 г.”

3. Със заповед № 331 – ПOД от 30.04.2013 г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, на ПОК „Доверие” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

„ПОК „Доверие” АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от УПФ „Доверие”, ППФ „Доверие” и ДПФ „Доверие” обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент „Алфа Енерджи Холдинг” ЕАД, заместено в дълг от „Алфа Енерджи” ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.’’

4. Със заповед № 332 – ПOД от 30.04.2013 г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, на ПОД „Алианц България” АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

„ПОД „Алианц България” АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от ЗУПФ „Алианц България” обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент „Алфа Енерджи Холдинг” ЕАД, заместено в дълг от „Алфа Енерджи” ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица’’.

Кои са „Каолин“ АД и „Алфа Енерджи Холдинг“? Тук отново излизат навързаните компании ооколо „Алфа Финанс Холдинг“. В Търговския регистър се вижда, че капиталът на „Алфа Енерджи Холдинг“ се държи от „Соларпро Холдинг“. Същевременно мажоритарен собственик (близо 60% от капитала) на „Соларпро Холдинг“ е „Алфа Финанс Холдинг“.

„Каолин“ АД до май тази година е собственост на „Алфа Финанс Холдинг“. В края на май 2013 г. мажоритарният дял от дружеството за индустриални метали е продаден на германската Quarzwerke („Кварцверке“).

От „Алфа Финанс Холдинг“ днес (7 август) заявиха, че информацията от разследването на БГНЕС не отговаря на истината и създава внушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *