Къде заминават българите за празниците

Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
На следващо място са тези, които ще ползват средства за подслон и места за настаняване, като главно в тези дълги уикенди предпочитаните места са хотелите, които разполагат с балнео, СПА и уелнес услуги. Те са и най-рано продадени.
Търсят се и много къщи за гости, малки семейни хотели, пансиони, особено край големите градове и в Рила, Източните Родопи, Стара планина и други.
Предпочитани са и основните зимни и летни курорти, в които има работещи хотели.
По морето най-много резервации има по Северното Черноморие, Златни пясъци и Албена. Там гостите не са само българи, но и много чужденци – основно румънци.
Подобно е положението по Южното Черноморие, където хотелите, които са отворени в Слънчев бряг, Поморие, по принцип имат една сравнително висока заетост, като за празниците в някои хотели тя ще достигне 80 %.
Като цяло цените за този дълъг уикенд, не са онези, характерни за тази част на годината, тоест не се считат извън сезон, а са на ниво среден сезон за лятото.
Гърция и Македония са дестинациите, към които ще се насочат най-много българи,
избрали да почиват в чужбина за празниците.  Там е много сродно честването на Великден, има много добри програми, освен това хората пътуват индивидуално с личните си автомобили в тези дестинации.
Освен в България и на Балканите обаче, българите са се ориентирали и към дестинации из Европа, които не се свързват само с Великден, но и с културен туризъм като цяло. Но специално този празник привлича туристи главно в западната част на континента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *