Къде почивните дни са най-много?

Работниците в Литва, заедно с тези в Бразилия, получават най-много почивни дни в света – 41 на година, показват данни на консултантската компания Mercer. Минималният годишен отпуск вбалтийската държавае 28 дена плюс 13 официални празника. В Бразилия законовият минимум е 30 дни отпуск плюс 11 официални празника. Служителите във Финландия, Франция и Русия са вторите най-облагодетелствани в света с общо 40 дена отпуск и празници.

В същото време трудещите се в САЩ получават общо 25 дена извън работа на година. Въпреки че корпоративната политиката свързана с отпуските варира, според Mercer много компании в САЩ дават на служителите си само по 15 дни отпуск, или три седмици, плюс десет официални празника годишно – 10.
Работещите в Сингапур също получава 25 дена, докато тези в Китай имат по 21 почивни дни, а канадците могат да се похвалят само с 19.
Ако се изключват официалните празници трудещите се в Канада и Китай получават само по 10 дена отпуск. Това е и най-малкия брой сред всички страни включени в проучването на Mercer.
В добавка годишният отпуск и официалните празници, работодателите в някои страни също така по закон трябва да отпускат допълнителни дни за специални случаи като сключване на брак, раждане на дете или смърт на близък.
Данните на Mercer са за определените по закон служители работещи пет дена в седмицата след 10 години трудов стаж.
Трудещите се в България по закон имат право на 20 дни отпуск годишно, докато официалните неработни дни поради празници са около 10.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *