Къде растат най-бързо заплатите

Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на средните заплати за последната година. Тези три области заедно със Софийска област изпреварват столицата с над 10% увеличение на средното заплащане за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2016 г. Въпреки това разликата между заплащането между София и страната се задълбочава.

Столичани получават с 36% по-висока средна заплата от хората в страната. В същото време огромната част от работещите у нас – 76% – са заети в сектори като търговия и др., в които средната заплата е по-ниска от тази за страната. Това показват данните на националната статистика, обобщени от социалното министерство.

Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лв. и вече е 1040 лв. Това е с 10% номинално повече спрямо същите месеци на миналата година, но реалното увеличение е 7.5% заради инфлацията. Наетите пък намаляват с около 0.6%. Само две обаче са областите със средна заплата над 1000 лв. – към София вече се присъединява и Стара Загора с 1012 лв. средно заплащане и ръст от почти 8% за една година.

В дъното на класацията е Видин, където средната заплата е 669 лв. и това е едва 64% от средната за страната. Областта е на последното място и по нарастване на възнаграждението за една година. Спрямо 2016 г. тук заплатите са се увеличили минимално – средно с 1.5%, сочат данните на НСИ. Това е почти осем пъти по-нисък ръст от този в Плевен например.

Други области с най-ниски средни заплати са Благоевград – 706 лв., Кюстендил – 722 лв., Силистра – 727 лв., Хасково – 734 лв., и Смолян – 758 лв. Там средните заплати са между 60 и 70% от тази за страната. В 13 области отчетените заплати са между 70 и 80% от средната. Само в четири области те са между 90 и 100% от средната.

С най-голям ръст за една година са областите Плевен (с 11.6%), Бургас (с 11.2%) и Габрово (с 10.9%). Въпреки това в Бургас средното възнаграждение остава сравнително ниско – 836 лв., което най-вероятно се дължи на заетите в туризма. Габрово пък стига заплата от 897 лв. средно. На другия полюс освен Видин са Хасково, където заплатите са се увеличили с 3.7% за една година, и Добрич – с 4%.

Най-високи средни заплати получават заетите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ – 2306 лв. След тях са работещите във финансовата сфера средно с 1815 лв. Добре платени са и заетите в производството на електрическа и топлинна енергия със средна заплата от 1769 лв. Общо осем са икономическите дейности със средна заплата над средната за страната. 11 са секторите с по-ниски средни възнаграждения, но в тях са заети 76% от всички работещи.

Сравнение

Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския. Това сочат данни на Евростат за 2015 г., разпространени от Института за пазарна икономика (ИПИ). В столицата брутният вътрешен продукт на глава от населението е 102% от средното в ЕС, изчислен в стандарт на покупателна способност (СПС). Той е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Огромната пропаст в стандарта на живот между отделните области на страната обаче продължава да се отваря. Така например най-бедните области в България през 2006 г. са на ниво 22% от средните доходи за ЕС – Видин, Силистра, Сливен и Ямбол, информира в.Сега. Най-богатата тогава област отново е столицата с 80% от средното за съюза. Т.е. тогава разликата между най-бедните и най-богатата област е почти 4 пъти. Дори и втората и третата по доходи области в страната са с БВП на човек с 50% по-ниско от това в София, подчертават от ИПИ. Като цяло през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното. През 2006 г. БВП на глава в България е бил 38% от средното за ЕС.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *