Къде са парите от конфискуваното имущество?

Къде отиват парите от запорираното имущество на фигури от българския обществен живот с цветни прякори? Този въпрос е особено любопитен, след като шефът на комисията „Кушлев“ обяви, че води дела за 150 млн. лв. Малко преди това от институцията му съобщиха, че запорираната собственост през 2009 г. била на стойност 253 млн. лева срещу 68 млн. лева през 2008 г. Откъде е разминаването не стана много ясно, но пък се видя, че става дума за стотици милиони лева.
Логично да се мисли, че движимата, недвижимата собственост и акциите ще нарастват, защото операциите „Наглите“, „Октопод“ и пр. предполагат точно такива действия – да се пълни държавният бюджет с пари от недоказан произход. Перо в бюджет 2010 г. обаче не е фиксирано. Вероятно финансистите са били прави да не разчитат на него. Отчетът на комисията „Кушлев“ показа, че за миналата година са спечелили общо 3 дела и още едно от началото на тази година. Така реално взетото имуществото е за около 1 млн. лв. Стойностите са ниски, защото е такъв законът, казват от комисията, която тази година ще изхарчи 5,310 хил. лв. за издръжката си.

Когато се преписваха законите

Комисията „Кушлев“ си остана с неприет отчет за 2008 г., защото парламентът реши, че не може един орган да е спечелил само 3 дела. Макар че предвид скоростта на правосъдната ни система, това може да се счита и за нормално. Но ако българската Темида реши да се размърда и заработи по-бързо, току-виж имуществото, което се конфискува, стане неуправляемо. Как ще се справи Министерството на финансите с хиляди апартаменти, вили, коли и къщи така, че да не падне стойността и да не се загуби ефектът от конфискацията?
Проблемът се създава, защото по стар обичай, когато се е писал законът за комисията „Кушлев“, е взет за модел ирландският опит, но със силен творчески елемент. При ирландците с това имущество се занимава орган, в който влизат и полиция, и данъчни, и то няма как да бъде похабено. У нас всеки действа сам за себе си.
Експертите са категорични, че спешно трябват промени. Но какви ще са те последно, ще се разбере от Министерството на правосъдието, което е натоварено да работи по новия закон. Преди време оттам обявиха, че предвиждат да се конфискува имущество по анонимни сигнали, както и че ще се проверяват имоти с 25-годишна давност. Идеите стреснаха правозащитниците, които тутакси обявиха, че у нас няма традиция да се пазят данъчни декларации с 25-годишна давност, а и самите бюра на НАП пазят документи за такъв срок, което значи, че освен престъпници, и небрежни граждани ще се разделят с имущество.
Дали и как са променени идеите в МП, все още не е известно на депутатите от ГЕРБ, но новият закон би трябвало да интересува силно финансовото министерство, което в условия на криза посреща с благодарност всеки допълнителен лев.

Предложенията

Италианският модел, който предвижда една трета от продажбите на конфискуваното имущество да отива за жертвите на престъпления, една трета за благотворителност и една трета за издръжка на администрацията, не впечатлява особено българския политически елит. Вдясно са по-склонни да мислят, че една част от парите трябва наистина да отиват за премии на служителите, които работят по тези дела, за да не са зависими от мафията. Но останалите средства трябва да попълват дупките в социалната сфера и здравеопазването. Т. е. да се приложи похватът „Робин Худ“ – да вземем от богатите и да дадем на бедните.
Покрай разпределението на парите се чуват и все повече гласове, че трябва да бъдат разширени правомощията на тази комисия, ако политиците имат воля тя да съществува. И да й се разреши да се самосезира по публикации и сигнали. В момента тя няма право да го прави, а просто изпълнява съдебни решения. Липсата на инициатива много често поставя въпроса защо е необходим още един орган, който да тежи на държавния бюджет. Още повече че той не може да предприеме нищо, дори и да се установи, че един политик злоупотребява с влияние. Наскоро шефът на комисията Стоян Кушлев, чийто мандат изтича това лято, тежко въздъхна, че във Великобритания например, ако се обяви информация за търговия с влияние, веднага Националното бюро (техният „Кушлев“) завежда дело сумата да бъде върната на държавния бюджет. Какъв ще е изходът от делото е друг въпрос.
Ясно е, че са нужни нови правила, но е хубаво този път, преди да бъдат въведени, да бъдат обмислени добре. Внимателно и без излишно творчество. За да няма мъгла къде потъват средствата от конфискация например.

Иглика Горанова, klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *