К. Георгиева: Глобалната рецесия ще бъде по-лоша отколкото през 2008 г.

МВФ очаква, че глобалната икономическа рецесията през 2020 г. ще бъде поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008 – 2009 г. или дори по-лоша. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Economic Times.К. Георгиева: Глобалната рецесия ще бъде по-лоша отколкото през 2008 г..

Снимка: БГНЕС

Георгиева отбеляза, че фондът приветства извънредните фискални действия, предприети от много страни за укрепване на здравните системи и защита на засегнатите компании и работници, както и стъпките на централните банки за облекчаване на паричната политика.

„Инвеститорите вече са изтеглили 83 милиарда долара от развиващите се пазари“, предупреди Георгиева, като отново посочи, че за икономически удар от коронавирусната пандемия върху „държавите с ниски доходи“.

Резултат с изображение за „мвф“

„Разгръщането на целият ни капацитет за заеми от 1 трилион долара“ е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от Covid-19″, посочи Георгиева, информира .infostock.bg.

Георгиева отбеляза, че МВФ ще засили масирано спешното финансиране, като допълни, че 80 държави вече са поискали помощта му.К. Георгиева: Глобалната рецесия ще бъде по-лоша отколкото през 2008 г..

Междувременно Франция обяви, че ще затегне мерките, наложени в борбата с коронавируса, като строго ограничава физическите упражнения и затваря повечето пазари на открито.

Премиерът Едуар Филип каза, че по-късно ще подпише указ, забраняващ от вторник физически упражнения, като бягане на повече от един километър разстояние от дома, както и затваряне на пазарите на открито, въпреки че местните власти могат да поискат изключения в извънредни случаи.

Резултат с изображение за „мвф“

Едуар Филип посочи, че мерките за карантина, които страната въведе на 17 март, могат да продължат още „няколко седмици“ и посъветва гражданите да спазват стриктно правителствените правила за социално дистанциране. Според него глобите за нарушаване на правилата за задържане могат да се увеличат до 1500 евро.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *