К. Симонов: Русия няма изгода от втора АЕЦ в България

В София предстоят трудни преговори за съдбата на българо-руските енергийни проекти, които са в задънена улица от една година, коментират руските медии по повод днешното посещение в България на първия руски вицепремиер Виктор Зубков.
Спешната командировка на Виктор Зубков, който освен че е дясната ръка на премиера Путин е и председател на Съвета на директорите на „Газпром”, трябва да проясни съдбата на такива важни проекти като „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, които буксуват от миналото лято. Така „Время новостей” коментира очакванията от днешните енергийни проговори. Според радиото „Ехото на Москва”, България иска да намали своята зависимост от руските петрол и газ, което обаче в средносрочна перспектива е трудно осъществима задача. „Гласът на Русия” от своя страна изтъква, че проектът за газопровод „Южен поток” освен че се сблъсква с неясната политическа позиция на българските власти, ще се изправи и пред сериозни юридически пречки, след като София възнамерява да ликвидира БЕХ, който е партньор по договорите с „Газпром”. Относно АЕЦ „Белене” РИА „Новости” прогнозира, че ако се откаже от проекта, България може да загуби най-малко 1 милиард евро.
„Русия няма изгода от построяването на втора атомна централа в България,“ заяви за БНР руският енергиен експерт Константин Симонов. „От гледна точна на руските интереси тази централа е проблем за нас защото, първо- това са големи разходи за Русия и второ- тази централа ще позволи на България да намали потреблението на руски газ, което е стратегически неизгодно за страната ни”- изтъкна Константин Симонов- директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *