Лагард: Световната икономика е изправена пред дълъг период на нисък растеж

Запазва се заплахата за световната икономика от „нова посредственост“ или с другидуми от дълъг период на ниски темпове на растеж. За това предупреди днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин лагард, цитирана от ТАСС.

Тя изложи виждането си за състоянието на икономиката на световно равнище преди изказването на президента на Европейската централна банка Марио Драги, поканен да прочете в МВФ лекция.

„Темповете на растеж са все по-различни, условията за паричната политика във водещите икономически сили станаха асинхронни“, допълни Лагард, уточнявайки, че в еврозоната и Япония продължава смекчаване на политиката, а САЩ и Великобритания продължават да са на „пътя към нормализиране на положението“. „Доларът поскъпва, а еврото и йената отслабват“, констатира шефката на МВФ.

На редица нововъзникващи пазари надценките, свързани с риска, се увеличават, а валутните курсове спадат, каза още Лагард.

На фона на „не напълно стабилния геополитически контекст перспективите изглеждат в най-добрия случай смесени, а темповете на растеж вече не веднъж разочароваха след глобалната финансова криза“, заключи ръководителката на Фонда.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *