Лапите на кризата отново сграбчиха Италия

Италия отново е във финансова криза. Брутният вътрешен продукт на страната през периода април-юни се сви изненадващо за второ поредно тримесечие, което е ясен знак, че италианската икономика се оказа отново в капана на рецесията.Това показват предварителни данни на италианската статистика Istat, цитирани от БНР.

Италианският БВП за второто тримесечие на 2014-а година регистрира понижение от 0,2% на тримесечна база при прогнози за повишение с 0,2% и след спад с 0,1% в началото на годината.

На годишна база БВП на Италия отчете спад от 0,3% (спрямо второто тримесечие на 2013-а) след понижение с 0,4% през периода януари-март (слаба възходяща ревизия от спад с 0,5%) и при прогноза за повишение с 0,1%.

Третата по големина икономика в еврозоната нарасна с едва 0,1% през последното тримесечие на 2013-а година, измъквайки се за кратко от рецесията, която беше в сила от средата на 2011-а година. Но днешните изненадващо слаби данни за второто тримесечие върнаха италианската икономика по пътя на „техническа рецесия“ (спад на БВП за две поредни тримесечия) и това задълбочи спада на акциите на борсата в Милано, като основният италиански фондов индекс MIB се срина с 2,3%.

Останалите европейски борси реагираха негативно на разочароващите италиански данни, задълбочавайки тяхното низходящо движение. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече пада с 1,31%, немският индекс DAX се понижава с 1,45%, френският индекс CAC40 – с 1,11%, а британският индекс FTSE100 – с 1,02%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *