Латвия намалява пенсиите заради икономическата криза

Размерът на пенсиите на работещите пенсионери в Латвия се намалява със 70%, а на останалите пенсионери – с 10%. Това предвижда одобреният днес от президента на Латвия закон, третиращ изплащането на държавни пенсии за периода до 2012 г., се казва в съобщение на латвийското президентство.
Законът влиза в сила от утре, 1 юли. Във връзка с него вече група пенсионери от Латвия са се обърнали към Конституционния съд на страната, с цел да обяви намаляването на пенсиите за нелигитимно и то да бъде отменено.
Решението за намаляване на пенсиите и на социалните плащания е с цел икономии на държавните разходи.
Латвия е най-силно засегнатата от икономическата криза страна от Европейския съюз със спад на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие с 18%.
В края на миналата година правителството на Латвия прие програма за стабилизация на икономиката, според която ДДС се вдига от 18% на 21%, а също и значително се съкращават разходите на държавните учреждения.
Мерките предизвикаха протести в страната, в резултат на което правителството подаде оставка и през март парламентът утвърди ново правителство.
Латвия вече се обърна за помощ към международни финансови институции, като до 2011 г. страната очаква да получи кредити в размер на общо около 7,5 млрд. евро.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *