Латинска Америка съсредоточава усилията си в развитието на селското стопанство

Седемнайсет латиноамерикански държави приеха „спешна стратегия“ за борба с недостига на хранителните продукти и високите им цени, съобщава AFP. Това стана по време на вчерашната среща между лидерите на държавите в Латинска Америка.
Документът с окончателните решения, които ще бъдат прилагани на практика, не беше подписан само от Ел Салвадор и Коста Рика. Причината е, че двете държави считат решенията за спънка пред свободната търговия.
Съгласно споразумението Латинска Америка ще хвърли повече средства и ресурси в производството на храни, като местните правителства ще подкрепят по-мащабно инвестициите в селското стопанство. Политиците предложиха облекчения за частните банки, които да инвестират до 10% от капиталите си в развитието на земеделието и животновъдството. Освен това латиноамериканските лидери призоваха Генералната асамблея на ООН да обсъди проблема с растящите цени на хранителните стоки по време на редовната си сесия през септември.
Като част от предложенията за справяне с кризата с хранителните стоки беше приета и инициативата на Венецуела за създаване на фонд за подпомагане на селското стопанство. Венецуелският президент Уго Чавес вече заяви, че ще направи дарение от 100 млн. долара, за да се увеличи производството на жито, но според Мексико тази инициатива засега си остава на етап намерение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *