Левон Хампарцумян: Данък „лукс“ и реоблагане на депозити са неграмотни мерки

София /КРОСС/ 22% ДДС поне е изпълнимо технически, защото другите идеи, които се въртяха, бяха в най-добрия случай наивни, а в лошия – неграмотни. Това коментира по повод предлаганите антикризисни мерки от правителството Левон Хампарцумян – банкер и член на УС на Асоциацията на банките в България в предаването „Денят започва“ на БНТ 1.

Като пример за неграмотни мерки Хампарцумян посочи: „Тези данъци „лукс“ и реоблагане на депозити над 100 хил.лв.“ Банкерът коментира още: „Не трябва да забравяме, че живеем в свободна пазарна икономика и парите, както знаете са кръгли, за да могат да се търкалят, иначе щяха да ги правят квадратни, т.е., ако някъде създадем затруднения за даден бизнес, инвеститор, за благополучието на един човек парите ще избягат някъде другаде. Държавата да се бори с гражданите си или да ги третира като престъпници е остаряла комунистическа концепция. След като имаме нужда от повече приходи, трябва да направим така, че заедно да се преборим с тези трудности“.
Според банкера данък „лукс“ е популистична мярка, а идеята за облагане на влогове не може да бъде осъществена, защото хората ще разпределят влоговете си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *