Левон Хампарцумян прогнозира ръст на лихвите по кредити

Това прогнозира Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.
„Инфлационните тенденции, които наблюдаваме в света и които неминуемо ще засегнат и България, ще доведат до антиинфлационни мерки в банковата регулация. Най-силната регулативна мярка за противодействие на инфлацията е повишаването на основната лихва и най-вероятно в средносрочен план ще видим по-високи основни лихви в отделните държави, което пък ще се отрази като цяло на цената на кредита“, заяви Хампарцумян в коментар за БТА. Според банкера това е тенденция в глобален план, а ние сме част от света и няма как да избягаме от нея.В началото на 2008 г. имаше теории, че някои държави се развиват толкова добре, че може да не им се отрази криза в другия край на света, но видяхме, че това не се случва – кризата стана световна, припомни Хампарцумян.
На въпрос дали има повод за сериозни притеснения по отношение ръста на лихвените нива, банкерът прогнозира, че повишението няма да е драстично. По думите му то ще бъде с четвърт или половин процент и ще става на стъпки, плавно, а не рязко.“И дано да бъде съпроводено от достатъчно висок икономически растеж в страната“, добави той.
Кога ще започне процесът на повишаване на лихвите зависи от Европейската централна банка и Американския федерален резерв, смята банкерът.
Прогнозата на УниКредит за икономически растеж на България беше по-предпазлива от тази на правителството и не се е променила, но да се надяваме, че и това ниво ще бъде достигнато, коментира главният изпълнителен директор на банката. Според прогнозата на УниКредит увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще бъде 2,8% през 2011 година, а заложеният в бюджета ръст е 3,6%. Ръстът на БВПняма да нахвърли 3%, сочи и прогнозата на Центърът за икономическо развитие.
Безсмислено е да се правят опити да се задържат цените, коментира още Левон Хампарцумян. Щом живеем в пазарна икономика, трябва да се подчиняваме на нейните правила. Когато в света има очевидно инфлационни тенденции – повишават се цените на петрола, на златото, на металите, ние да се мъчим по изкуствен начин да задържаме цените, бъдейки една микроскопична точка в световната икономика, е безсмислено, коментира банкерът.
Според Хампарцумян добрият сценарий за България е да има инфлация с икономически растеж, а възможно най-лошият сценарий е да има инфлация, придружена със стагнация на икономиката, защото това води до практическо обедняване на хората.
На въпрос дали се опасява от проблеми в банковия сектор при развитие на лошия сценарий у нас, Хампарцумян каза: „Отговарям за собствената си банка и за нея не се опасявам, че ще има проблеми“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *