Лев инс иска да купи банка Виктория

Застрахователната компания „Лев инс“ поиска да купи банка „Виктория“, дъщерна на Корпоративна търговска банка.

ТБ „Виктория“ е 100% собственост на КТБ, която беше обявена за неплатежоспособна в края на миналата седмица, пише „Сега“.

Отнемането на лиценза на КТБ обаче не важи за дъщерната ѝ банка. От ръководството на застрахователната компания „Лев инс“, цитирано от БНТ, потвърдиха, че са депозирали офертата си в БНБ.

Според информацията кандидат-купувачът е готов да инвестира заедно с водеща международна банка.

Бъдещето на Търговска банка „Виктория“ ще бъде решено до 22 ноември, съобщиха от БНБ в петък.

Тя бе придобита от КТБ под името „Креди Агрикол България“ в началото на май с разрешение на банковия надзор. След сделката и официално одобрение от БНБ, „Креди Агрикол България“ бе ребрандирана като „Виктория“ и обяви, че ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти. Те трябваше да бъдат насочени към малкия и средния бизнес и търговията на дребно. Тогава като член на надзорния съвет на банката бе назначена и дъщерята на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев – Радосвета Василева.

„Виктория“ бе поставена под специален надзор на 22 юни – два дни след като под надзор бе поставена и самата КТБ. Тогава от БНБ обявиха, че банката е жизнеспособна, но мярката спрямо нея се взема, защото вече е част от групата КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *