„Лев инс“ иска да купи ТБ „Виктория“

Застрахователната компания „Лев инс“ е заявила желание да купи търговска банка „Виктория“, която е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет, съобщи БНТ.

От ръководството на застрахователя са казали пред националната телевизия, че в петък са депозирали офертата си в БНБ. Те са готови да инвестират заедно с водеща международна банка. Така за дъщерната банка на КТБ се отваря шанс да бъде спасена ида не се стига до отнемане на лиценза и фалит, както се случи с КТБ.

В петък, от БНБ съобщиха, че бъдещето на ТБ „Виктория“ ще стане ясно до 22 ноември, когато изтича специалният надзор от Централната банка.

КТБ придоби ТБ „Виктория“, тогава под името „Креди Агрикол България“, в началото на май с разрешение на БНБ. При сделката акциите с право на глас от капитала на „Виктория“ бяха за над 92 млн. лева.

След по-малко от два месеца КТБ бе поставена под специален надзор, а два дни по-късно и дъщерната й банка. В различните варианти, които бяха обмисляни за спасяването на банковата група, се говореше за разделяне на добра и лоша банка, тъй като надзорните данни показват, че „Виктория“ е жизнеспособна и може да бъде оздравена. Обмисляше се също така и продажбата на кредитния портфейл на „Виктория“.

Ако не се стигне до сделка и лицензът на ТБ „Виктория“ бъде отнет, гарантираните влогове ще бъдат изплатени, но вложителите ще почакат, за да си получат парите. За тях не важи датата 4 декември, която бе обявената от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Депозитите във „Виктория“ са 285 милиона лева. Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, гарантирани са 55 милиона от тях, а 230 милиона лева ще бъдат загубени. Ако банката бъде купена и отвори, всички влогове ще се запазят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *