Лекарите замериха замминистъра по финансите с бутилка

Лекари от цялата страна излизат на ефективен национален протест пред парламента на 15 октомври. Преди това ще има серия от символични протести. Това решиха единодушно делегатите на 50-тия събор на Българския лекарски съюз след продължителни дебати, предаде Дарик радио. Още от днес лекарите започват да носят черни лентички – символ на погребението на здравеопазването.
Вчера финансовият министър Симеон Дянков обеща, че болниците ще получат дължимите им от Здравната каса 125 млн. лева, но разсрочено до 30 юни 2011 г. „Това би означавало, че агонията на много от лечебните заведения у нас ще продължи с още 9 месеца“, обясни Райчинов недоволството на лекарите.
Освен това, вместо исканите допълнително 205 млн. лева за дофинансиране на здравеопазването до края на годината финансовото министерство ще отпусне само 65 млн. лв.
Първата стъпка от ефективните протестни действия на лекарите е на 4 октомври, когато управителите и директорите на болниците в страната ще внесат колективно искове срещу НЗОК за дължимите към лечебните заведения средства за извършената дейност от март до юни.Тогава ще бъде внесена и декларация с искания до министрите на здравеопазването и финансите, както и до премиера Бойко Борисов.

На 11 октомври ще бъдат организирани регионални протестни митинги по места, а на 15 октомври – национален протестен митинг в София под мотото под мотото „Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве“.

По време на протестите ще бъде гарантиран спешният прием на пациентите, уточни председателят на БЛСЦветан Райчинов. Протестите ще продължат до удовлетворяване на исканията за адекватно финансиране на медицинската помощ в размер не по-малък от този през миналата година, като за следващата година лекарите настояват средствата от здравни вноски да отиват единствено за здраве.
От БЛС искат още дължимата сума от 125 милиона лева от страна на НЗОК към лечебните заведения за извършената от тях дейност до средата на тази година да бъдат осигурени до датата на провеждане на националния протестен митинг в София – 15 октомври.
По време на събора пристигна заместник-министърът по финанси Владимир Горанов, който пристигна на събора, за да прочете писмо на министър Симеон Дянков, беше освиркан и замерян с пластмасова бутилка.Бурни дебати предизвика и предложението за оставките на Дянков, Горанов и министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова. След повторно гласуване то беше прието от 110 делегати, против се обявиха – 65, а 23-ма гласуваха „въздържал се“.

Междувременно бургаският общински съветник от ГЕРБ Семир Абумелих заяви, че е готов да обяви гладна стачка. Той е против член 19 от новата проектонаредба на Министерството на здравеопазването, според който договор с Националната здравноосигурителна каса ще могат да сключват само болнични заведения, извършвали дейност през цялата 2009 г. Абумелих, който е собственик на болница „Дева Мария“, смята, че това ще убие новите модерни частни болници и е чист лобизъм в полза на държавните.

Октомври месец се очертава да бъде наситен с високо социално напрежение. Преди седмица от КНСБобяви, че наседми октомври организира национален протест срещу предвижданите законодателни промени в пенионната система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *