Лекарите заподозряха, че ще елиминират здравно-осигурителния модел

Повод за оттеглянето на съсловната организация е несъстояла се среща, инициирана от тях, с представители на МЗ, НЗОК и Министерството на финансите, съобщи БТА.На тази среща е трябвало да бъде обсъдено финансирането на здравеопазването. Разговорите обаче не са се провели, а впоследствие представители на трите институции са се срещнали без участието на БЛС.
„За ръководството на лекарския съюз това означава, че се готвят промени в начина на финансиране на системата по скрит от обществото начин“, се казва в официално съобщение на съсловната организация. В него се казва още, че в БЛС имат информация, която дава основание за сериозни подозрения, че се готвят промени, които ще елиминират здравно-осигурителния модел, залагат реставрация на административно бюджетиране, тип социалистическо и създават условия за развитие на корупционни схеми.
В началото на октомври министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви, че от Нова година ще се промени финансирането на болниците. „Клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите, работата на лекаря, пречат дори и на пациента, а понякога са и вредни за него“, заяви министърът.
Очаква се клиничните пътеки да бъдат заменени от метода на на диагностично-свързаните групи (ДСГ). При тези групи заплащането на разходите при лечението се обвързва с придружаващите заболявания и усложнения на пациентите, техните пол и възраст. Това дава възможност на болниците да получават по-адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай.
По-рано днес по време на парламентарния контрол пък д-р Константинов заяви, че не е нужно да се поддържа болница там,  където населението намалява, а трябва да се поддържа структура за извънболнична помощ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *