Лекарите ни бягат в Европа

Медиците масово се изнасят за 10 пъти по-голяма заплата

България може да остане без лекари след 1 януари. Заплахата е съвсем реална и виси със страшна сила. Здравни експерти от 10-те страни, които се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г., ни предупреждават, че ще загубим ценни специалисти заради по-доброто заплащане в страните от ЕС.

5500 полски лекари тръгнаха да си търсят късмета в по-богатите страни на ЕС след 1 май 2004-а. Гответе се да загубите голям брой квалифицирани медицински кадри. Това предупреждение отправи към българските си колеги проф. Константи Радзивил, председател на Полската медицинска камара. Той взе участие в 13-ия симпозиум на медицинските камари от Централна и Източна Европа, който се състоя тези дни в София. По думите му само за няколко месеца Полша е загубила 16% от анастезиолозите си, 15% от гръдните си хирурзи, 13% от пластичните хирурзи и още толкова от работещите в Спешна помощ. Главната причина е заплащането. Средната заплата на лекарите в Полша е по-ниска от средната работна заплата за страната, която през 2005 г. е около 350 евро.

У нас положението е сходно – средната лекарска заплата през първото шестмесечие на т. г. е 812 лв. Мнозина специалисти обаче получават по-малко възнаграждение. Лекарите от „Пирогов“ взимат средно по 753 лв., горе-долу толкова взимат в Александровска болница. Докторите от регионалните болници са още по-зле.

За 5 години хирурзите у нас намаляха с 1300 души, алармира наскоро водещият коремен хирург проф. Дамян Дамянов. Младите специалисти у нас стоят с години на 300-400 лева заплата. А в Западна Европа взимат по 1500-2000 евро, подчерта проф. Дамянов. Разликата е най-малко 10 пъти. И дори повече, защото в богатите страни заплатите растат всяка година. И един опитен и добър хирург си докарва между 100 000 и 130 000 месечно.

Процесът на бягство на медицинските кадри ще се задълбочава, прогнозират здравни експерти. Още сега има недостиг на реаниматори, анестезиолози и патолози, коментира за „Стандарт“ ректорът на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров. Работата им е трудна, а заплатите – ниски, добави той. Решението на проблема според него е държавата да дава определени бонуси. Ако това не стане скоро, няма да има кой да определи дали ракът е доброкачествен или злокачествен, притеснява се проф. Овчаров. По думите му от допълнително финансиране се нуждаят и лекарите, които работят в малки болници в страната. Той обаче смята, че тези специалисти трябва да поемат ангажимент, че поне 5 години ще работят в съответното здравно заведение. Професорът обаче се двоуми дали вече не е късно за подобни мерки. Лекарите нямат време да чакат по-добри времена, когато навън свободните места ги чакат. Получих писмо от Франция, в което са обявени специалностите, които се търсят там, разкри проф. Овчаров. Англия също е сред страните с дефицит на доктори.

Страницата подготви

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *