Лекарите поздравиха Дянков с „One way ticket”

Нация, в която няма здравеопазване, образование, култура – това не е нация, това е обречен народ.
Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов вчера на протестния митинг на медиците пред парламента, на който се събраха над 300 души.
Райчинов подчерта, че лекарите няма да отстъпят от исканията си и изтъкна, че те трябва да получават адекватно заплащане. Като добави, че протестът не е за повече средства, а за рационалното им разпределяне.

Недоволните огласиха декларация до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, съобщи БНР. В нея се настоява здравеопазването да бъде приоритет на управляващите.
Всеки ден се правят експерименти със здравето на хората, заявиха протестиращите. Теалармират, че един ден се решава едно, на следващия – друго и искат да се намерят компетентни хора за реформата в здравеопазването.
Като основен проблем на систематамедиците отново откроиха регулацията и делегираните бюджети на болниците и поискаха премахването им.

Д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС, призова депутатите да слязат и застанат до лекарите, защото „това е смисълът на надписа, който краси НС „Съединението прави силата“. Народните представители обаче не се появиха и това според Ленков бе знак, че се страхуват да слязат.

Никога не съм предполагал, че след 20 години пак ще излезем по улиците, заяви Евгений Душков, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.

Протестиращите развяха националния флаг и поздравиха „лицето с инициали С.Д.” с песента „One way ticket” и казаха, че ако финансовият министър няма пари за еднопосочен билет, те ще му ги набавят, съобщи „Фокус“. Медиците получиха подкрепата на учените от БАН, на пациентски организации, на КНСБ.

„Исканията на лекари за закриване на Здравната каса са неоснователни“, каза междувременно Симеон Дянков в Пловдив, цитиран от БТА. Вчера такова предложение направи Цветан Райчинов.
Днес финансовият министър посочи, че за здравния сектор са осигурени над 3 милиарда лева, което, по думите му, е „повече, отколкото през всички предходни години“. Според него на дневен ред сега е въпросът тези средства да бъдат усвоени по най-добрия начин.

27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София, коментира пък във Варна здравният министър д-р Стефан Константинов, цитиран от „Фокус“. Според него, не са нужни протести, а диалог.
Константинов каза, че се изготвя схема за ново разпределение на средствата в Здравната каса. Трябва да решим какво се случва в първичната помощ – много или са малко болниците и още много неща, обясни министърът.
Той се надява до 2012 г. да отпаднат клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

Междувременно директорът на НЗОК Нели Нешева отхвърли обвиненията на БЛС, че парите на касата за болниците се разпределят по неясни критерии и на тъмно, проблемът идвал от утвърдената методика, по която става това. По Нова телевизия Нешева обясни, че предишното ръководство на касата е приело правила без обективни критерии за определяне на делегираните бюджети на болниците. Тя посочи, че трябва да се променят правилата, по които се заплащат и остойностяват медицинските дейности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *