Лекари и програмисти с най-високи заплати

От хората на бюджетна издръжка най-много вземат прокурори, съдии и депутати

Владимир Йончев

Фирми за лекарства дават най-големите заплати у нас, става ясно от сайта на НОИ. На него са публикувани 350-те фирми, които внасят най-големи осигуровки. Лекар, компютърен специалист и мениджър са професиите, от които се печели много и законно в България. Друго важно условие е фирмата да е чужда. Почти всички първенци по заплати са или представители на голяма западна фирма, или имат чужденец в управата.

1078 лв. е средната заплата в най-скъпо платените 50 фирми с персонал до 15 души. Това означава, че първенците вземат с пъти повече. Почти всички са мениджърски и консултантски организации. 1038 лв. е заплатата в най-скъпите 50 фирми с персонал до 50 души. 10 от първите 13 тук са именно компании за лекарства и клинични изследвания.

Фирмите за софтуер са другите в челото. От хората на бюджетна издръжка пък най-платени са прокурори, съдии и депутати. Ю Си Би е компанията, която плаща най-много. Предметът й на дейност е консултации по управление и стопанска дейност. Сред управляващите там има белгиец.

Фирмите за лекарства и клинични изследвания имат пълна хегемония в графата персонал между 15 и 50 души. 10 от първите 13 по заплати са именно такива. Плътно зад тях е Окръжна прокуратура в Плевен. Сред първите 50 има още 10 съдебни институции. Всички частни фирми категорично отказаха да съобщят колко плащат. Знае се обаче, че прокурор взема 1230-1505 лв. Тук се прибавят 100-ина лева за прослужено време и ранг. Солидната сума обаче едва нарежда прокурорите в средата на класирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *