Лекари поискаха за здраве 200 млн. от резерва

Поне 201-202 милиона лева от резерва да бъдат взети за покриване на недостига от пари за здравеопазването.

Това настояване отправиха представители на лекарското съсловие към депутати от Коалиция за България.
Те поискаха законодателни промени, както по отношение на здравното осигуряване на населението, така и по отношение на лекарското съсловие. Според медиците бюджетът на НЗОК за 2010г. трябва да гарантира поне 1 000 лв. заплата на лекар. Необходимо да се заделят пари за разкриване на аптеки в малките населени места, категорични са лекарите.
Те обърнаха внимание на депутатите, че в проекта за бюджета е пропуснат трансферът на сумата от потребителски такси за пенсионерите и настояха проблемът да бъде решен.
Бившият премиер Сергей Станишев, който участва в изслушването на медиците, обеща, че препоръките им ще бъдат отстоявани в парламентарните комисии и пленарна зала при разискванията на здравната тематика и бюджета.
Той изтъкна, че никъде в Европа не преобладавапазарният принцип в организацията на здравеопазването. Станишев почерта че реформата у нас изисква широко съгласие и че е много важно да се следва принципа „да не се навреди“.
Според него първият приоритет е осигуряване на достатъчно финансиране, особено важно е и гарантирането на достъп до здравни услуги.
По думите му, сега е формиран много рисков бюджет. Експремиерът е убеден, че бюджетът няма да е балансиран, тъй като се отива към дефицит.
По отношение на здравеопазването това, което се прави е много авантюристично и рисково, посочи Станишев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *