Лекарският съюз прогнозира хаос заради липса на пари

Лекарският съюз прогнозира предстоящ хаос в системата поради недофинансиране.

„Болничните бюджети за периода април – юни са по-ниски от тези за януари – март, а ръководството на Българския лекарски съюз е разтревожено от създалата се ситуация в системата на здравеопазването“, се казва в становище на организацията, изпратено до медиите.

Според съсловната организация, ако не се предприемат бързи мерки за балансиране на системата, секторът ще изпадне в колапс.В БЛС са постъпили сигнали от болници за намалени бюджети, както и за намален брой на регулативни стандарти в извънболничната помощ.

„Поредният пример за неадекватно поведение от страна на НЗОК е създалата се ситуация с надхвърлените медицински дейности в болница „Пирогов“, лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, в по-голямата част от областните и във всички общински болници, която потвърждава опасенията на БЛС за предстоящ хаос в здравната система, поради недофинансиране“, се допълва в становището, информира dnes.bg.

Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия, посочват от съсловната организация. БЛС е изпратил писма до всички отговорни институции, в които настоява за цялостно заплащане на реално оказаната медицинска услуга от лечебните заведения, както и за актуализация на бюджета на НЗОК за 2017 г.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *