Лекарският съюз ще съди държавата в Страсбург за арестите

Българският лекарски съюз ще заведе две дела в Страсбург заради начина, по който бяха арестувани лекарите от болниците в Горна Оряховица и Благоевград.
Четирима лекари бяха арестувани на 30 ноември заради подозрение в умишлено убийство, а след 24 часа – освободени. От съсловната организация твърдят, че 17-годишната родилка в Горна Оряховица е направила аборт, съобщи Дарик радио. Завеждането на второто дело е във връзка с двамата лекари от Благоевград, задържани за съставяне на официален документ с невярно съдържание на криминално проявен за грабежи. Според БЛС при ареста им са отказани медикаменти, с които да лекуват хронични заболявания. От лекарския съюз настояват главният прокурор Борис Велчев и министърът на вътрешните работи Цв. Цветанов да им отговорят на няколко въпроса, свързани с ареста на техните колеги. Председателят на етичната комисия към БЛС д-р Милан Миланов поиска да бъде разяснено откъде е изтекла информацията за използваните СРС-та в Горна Оряховица. „Кой е виновен за изтичане на информацията за използвани СРС-та към вас, медиите? Всички съобщиха, че срещу нашия колега, във връзка с някакво следене на кмета, са използвани СРС-та. От къде изтече тази информация? Защото само два дни след това главният комисар на Велико Търново каза, че засекретява делото. Значи – сети се два дни след това да го засекрети, но някой от неговите хора е изпуснал информация. От къде МВР е получило оплакване? Кой се е оплакал?“, попита д-р Миланов. По думите му 17-годишното момиче от Лясковец не може да бъде наречено родилка, защото е било бременна в петия месец, когато е родило на 28 ноември. „Това по всички европейски закони се води аборт, а не раждане“, заяви той. Лекарите заявиха още, че етичната комисия към съюза ще излезе с официално становище за това дали в двата случая има лекарска грешка. От своя страна директорът на болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров заяви, че със специалните разузнавателни средства са записани разговори, проведени 24 часа след смъртта на плода, така че няма как това да мине в съда. Според него записаните разговори са водени на обичайния за лекарите език и не доказват, че новороденото е живяло едно денонощие и е било умъртвено умишлено, съобщи БНР. „Аз като кажа „живо ли е“, значи дали има още тези потрепвания, за които говорихме. За да го поставят в камерата, това е цялата работа. Това не е потресаващо. Тези СРС-та са 20 часа след като бебето е умряло, бе. Убили ли сме някой 20 часа след като той не е жив“, коментира той.
„Детето се е родило на 28 ноември около 15 часа в горнооряховската болница живо и се е мъчило да живее едно денонощие под погледите на част от медицинския персонал в болницата, а бих казал и въпреки него“, каза при разсекретяването на записите наблюдаващият прокурор Светослав Калчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *