Лекарствата ще поевтинеят със 17%, ако се освободят от ДДС

Държавата прибира от джоба ни 400 млн. лева под формата на данък добавена стойност върху медикаментите

В ЕС само България, Дания и Германия прилагат обща ставка, стана ясно по време на кръгла маса, организирана от Института за стратегии и анализи (21.6.2016)

Автор на встъпителния анализ: Атанас Владиков, доктор по икономика, ПУ „Паисий Хилендарски“, експерт от Съюз на икономистите в България

Лекарствата може да поевтинеят между 9 и 17%, ако медикаментите бъдат освободени от ДДС или бъде въведена диференцирана ставка. Това заяви Атанас Владиков, доктор по икономика и преподавател в ПУ“Паисий Хилендарски“ по време на кръгла маса в Народното събрание „Тежестта на ДДС върху личните и публичните разходи за лекарства“ . Форумът се организира от Института за стратегии и анализи. България е една от едва трите страни в ЕС, които прилагат общата ДДС ставка и върху лекарствата. Най-високо е ДДС в Дания – 25 %, следват България с 20 % и Германия, където ставката е 19 %, подчерта Владиков. Той изчисли, че ДДС-то оскъпява лекарствата с 16,7 %, като приходите от данъка годишно възлизат на 400 млн. лева. 250 млн. от тях директно излизат от джоба на хората, а другите 150 млн. лева се връщат в бюджета през здравната каса, уточни Владиков.

„Българинът е изправен пред избора дали да си купи лекарства или храна. И пред избора дали да си купи медикамента за кръвно или за глаукома, защото не може да си позволи и двата продукта. Най-бедната и болна нация плаща най-високото ДДС върху лекарствата“, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация. Той призова депутатите да помислят за обикновения човек и най-после да последват примера на останалите страни-членки на ЕС, където има дифернецирана ставка за лекарствата, а в някои държави като Англия, Мата и Швеция ставката дори е нулева.

В България се отделят най-малко публични средства за лекарства, а хората вадят от джоба си над 50 % от всички разходи в здравеопазването, алармира националният омбудсман Мая Манолова. Освен това гражданите са принудени да плащат ДДС върху собствените си здравни вноски, което е още едно бреме върху джоба на хората, добави тя. По думите на Манолова от 900 млн. лева, които здравната каса отделя всяка година за медикаменти, 150 млн. лева се връщат обратно в държавата под формата на ДДС, вместо да отиват за здраве, както е по закон.

„Въпреки че всяка година повдигаме темата, досега депутатите някак все не стигат до темата за ДДС върху лекарствата като пиоритетна. Затова първата стъпка трябва да е диференциране на ставката поне на медикаментите, които здравната каза заплаща“, подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

„Категорично не приемам аргумента на управляващите и на финансовия министър Владислав Горанов, че дори и ДДС върху лекарствата да се намали, то те няма да поевтинеят, защото търговците ще задържат печалбата за себе си. Това може да важи за всеки друг продукт, но не и за лекарствата, тъй като цените на медикаментите на производител и търговец са регулирани с наредба“, посочи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. По думите му отпадане или диференциране на ставката ще спести на българите между 150 и 400 млн. лева годишно.

Идеята да се въвъде диференцирана ставка за лекарствата беше подкрепена от депутатите Георги Кадиев, Хасан Адемов, Димитър Байрактаров, Румен Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *