Летим евтино от Горна Оряховица

Авиокомпании пестят от такси, като кацат на отдалечени от София места

Авиокомпаниите, които предлагат евтини билети, ще кацат на летище Горна Оряховица. Водим преговори с няколко нискотарифни превозвачи за пътнически полети. Интерес проявяват и много международни туристически фирми, съобщи Пламен Гочев от управителния съвет на аеропорта в Горна Оряховица. Според него летището ставало все по-привлекателно за чартърни полети. Гочев обаче отказа да назове с кои лоукост превозвачи се водят преговори.

През последните години постепенно се засилва интересът на евтини самолетни фирми към България. Истинският бум е регистриран през последната година. Досега те основно кацаха на летище София. След пускането на новия терминал на аеропорта бе предвидено евтините самолети да кацат на старото летище. Разлика в цените на таксите за обслужване на пътниците и авиокомпаниите обаче вероятно няма да има. Това ориентира все повече превозвачи към близки до столицата, но по-евтини летища. Такава е нормалната практика. В цял свят нискобюджетните компании летят до по-малки летища, защото пестят от таксите за наземно обслужване, обясняват експерти.

От 1995 г. портът в Горна Оряховица е петото международно летище в България. От началото на 2007 г. карго превозите значително растат, но въпреки това за последните 5 г. обслужените товари са спаднали с над 4 пъти. Спънка в развитието на летището е забавеното прехвърляне на собствеността от военното министерство на транспортното. Ведомството на Петър Мутафчиев отдавна работи по възможността за отдаване на концесия на горнооряховското летище. За довършване на модернизацията му са необходими около 750 хил. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *