Летищата ни по модела на Франкфурт

Стъклени покриви, кожени кресла в салоните за чакане и елитни заведения ще посрещат и изпращат пасажерите на летищата в Бургас и Варна, научи „Стандарт“. Морските ни аеропортове ще се развиват по модела на най-голямото летище в Европа – Франкфурт. Това ще стане възможно с частните капитали на една от водещите компании в летищния бизнес в света – „Фрапорт Груп АГ“. Немците заедно с българските си партньори „Бон Марин“ спечелиха концесията за двата порта. В неделя транспортният министър Петър Мутафчиев и главният изпълнителен директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД Андреас Хелфер подписаха концесионния договор. Така през следващите 35 г. консорциумът е новият собственик и управляващ на летището в морската ни столица и в Бургас. „Фрапорт“ обаче ще влезе реално във владение най-късно до 2 месеца. За това време компанията ще получи лиценз за двете летища.

В първия ден след като реално започнем работа, ще стартира нашата програма за повишаване на качеството на обслужване на двата порта, заяви Хелфер. Тя включва инвестирането на над 23 млн. евро за незабавни ремонти и модернизация на варненския и бургаския терминал през първата година. Успоредно с това ще се работи и по изготвянето на генералните планове на двете летища. Те трябва да бъдат готови най-късно през пролетта на следващата година и вече от два месеца експерти на компанията работят усилено, съобщи изпълнителният директор на „Фрапорт“ за България Тихомир Трифонов. Без генералния план концесионерът не може да започне строителството на нови терминали. Единственото, за което молим, е съдействие от държавата и съкращаване сроковете за обработка на документите. Защото са необходими разрешителни от три министерства и редица други институции, каза Трифонов.

Планът за развитие на летищата е за период от 20 г. След две години летищата във Варна и Бургас ще посрещат пътниците си в нови терминали. Дотогава в двата аеропорта ще бъдат вложени над 100 млн. евро и ще бъдат изградени и въведени в експлоатация, а сега съществуващите ще продължат да работят. След това в зависимост от трафика ще продължат да се строят нови терминали. До 10-15 г. се очаква обликът на летищата да бъде изцяло променен. „Фрапорт“ ще инвестира и в разширяването на самолетните стоянки и придобиването на нови летищни превозни средства. Инвестицията за целия срок на концесията е за над 563 млн. евро.

В момента летищата във Варна и Бургас се пукат буквално по шевовете. До края на годината те ще посрещнат над 3 млн. пътници, което е своеобразен рекорд, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *