Летище София предизвика огромен интерес на авиоизложение в Копенхаген

Летище София е направило шест делови предложения за откриване на нови редовни линии до София по време на специализираното изложение за авиотранспорт ROUTES’2005 в Копенхаген, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на летището Калин Барзов.

Холандският авиационен превозвач KLM е заявил желание за увеличаване на полетите от София до Копенхаген. Другите авиокомпании в този списък са Qatar Airways, Air China, Air Berlin, датската Cimber Air, както и британската нискотарифна компания Easyjet.

Интерес към откриване на полет до София има и от страна на първата частна китайска авиокомпания Hainan Airlines, която вече лети до Будапеща, съобщи Мариана Кирилова, началник отдел Авиационен маркетинг към Летище София, цитирана от Dnes.bg.

Според нея особено перспективна е линията до Канада, която ще се извършва от Skyservice с чартърни полети от Торонто до София. Северноамериканците са любители на културния и исторически туризъм, както и бизнес-пътуванията, което ще направи тази оферта печеливша, смятат от летището.

От декември тази година нискотарифната Скай Юръп открива полет по маршрута Братислава – София. По същото време се очаква и италианската нискотарифна авиокомпания Май Еър да превозва пътници от София до Болоня или Венеция.

По време на ROUTES’2005 са представени оферти за нови зимни чартърни вериги от Бристол и Глазгоу, които ще се изпълняват от Фърст Чойс Еъруейс, съобщи Мариана Кирилова.

Към България и столичното летище е проявен изключително голям интерес, за което свидетелстват и допълнително проведените над 30 делови срещи с авиокомпании от всички делови сектори, подчерта Калин Барзов. Партниращите авиокомпании от българска страна са България Ер, Хемус Ер и Виаджо Ер, както и Скорпион Ер – за товарни превози

Повечето договаряния се отнасят за бъдещ период от 4-5 години, когато новото летище София ще има по-голям капацитет за посрещане на пътниците. Тогава ще има групиране на отделните видове пътници съответно в двата пътнически терминала (стария и новия) и създаване на адекватни мощности, каза изпълнителният директор на летището.

Той съобщи още, че до 10 – 15 дни ще има среща с изпълнителя на проекта за новото летище София – австрийската фирма Щрабаг, а до месец ще се уточни с колко ще бъде поредното удължаване на срока на предаването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *