Летящ старт на седмицата за капиталовите пазари

Логиката на инвеститорите е, че получавайки възможността да се разпорежда с допълнителен ресурс от $ 63 млрд. , който досега е бил блокиран като банкови резерви, банките ще се впуснат в операции, които да им донесат печалби. Европейските активи са считани за такъв род инвестиции, които носят по-голям риск, но и по-висока възвръщаемост.
Това обяснява летежа на еврото, който продължава да поддържа височината от 1.3205 долара за едно евро.
Акциите също са във възход.
FTSE 100 INDEX расте с 0.47% до 5 932 пункта.  DAX INDEX добавя 0.51% до 6 882 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 0.61% до 3 460 пункта.
Петролът остава в подножието на $ 105 за барел лек американски петрол, а брентът се търгува срещу $ 121.77 за барел.
Макар и вече изконсумирана като очакване, срещата за Гърция в Брюксел също вълнува пазарните участници, които тази сутрин получиха основания да се съмняват, че новината за втори спасителен план е предрешена.
С летящ старт започва новата седмица на капиталовите пазари. Докато Европа все още сънуваше, в Азия инвеститорите сериозно се разбързаха в търговията, а основания за това им дадоха няколко големи новини.
Първата от тях дойде от Китай, където монетарните власти изненадващо пристъпиха към ново улеснение за икономиката. Централната банка на страната взе решение да понижи капиталовите изисквания към банките с половин процентен пункт до 20.5%. Според очакванията на държавните финансисти, тази мярка ще спомогне на сектора да отблокира близо 400 млрд. юана, равняващи се на $ 63 млрд. и да ги насочи към търговски операции.
Инвеститорите обаче решиха, че освен към икономиката на страната, банките ще насочат средствата и към инвестиции зад граница. Логиката им веднага блесна издайнически във валутната търговия и може би ще бъде потвърдена при отварянето на европейските борси.
Другата събуждаща новина поднесе Япония. Страната отчете търговски дефицит от 1.48 трлн. йени, което представлява увеличение на тази сметка. Основната причина за това е, че износът е спаднал с 9.3% спрямо януари 2011 година, заради намалялото глобално търсене. Проблем за износителите се е оказала и скъпата йена, което допълнително се е отразило върху резултатите на експортните компании. В същото време чувствително се е увеличил вносът на енергийни продукти.
За капак, заплахите на Иран, че ще спре преждевременно доставките на петрол за Европа, май се оказаха нещо повече от шантаж. Тази сутрин информационните агенции тиражират вестта, че Техеран преустановява работата с френски и британски фирми, с което изпреварва събитията, предначертани с петролното ембарго, влизащо в сила от лятото.
Така към този час азиатските индекси са на положителна територия, със силен ръст в Япония и стабилен оптимизъм в Хонконг.
NIKKEI 225 расте с 1.08% до 9 485 пункта.  HANG SENG INDEX добавя 0.29% до 21 553 пункта. CSI 300 INDEX напредва с 0.57% до 2 551 пункта.
Петролът е на 9-месечен връх, като фючърсите за лек американски петрол с доставка през март вече струват $ 104.91 за барел, а сортът брент хвърчи до $ 122.20 за барел. По-рано тази сутрин при лекия американски петрол имаше и пробив на $ 105.03 за барел.
Събитията в Китай окрилиха еврото и към този час то поскъпва към долара до $ 1.3213. Това е изменение с 0.50%. Спрямо японската йена доларът е в силна позиция и напредва до 79.57 йени за долар. Доларовият индекс DXY обаче се понижава с 0.40% до 79.08 пункта.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *