Лешоядите чакат нетърпеливо приватизацията в Гърция

Правителството в Атина тази седмица се очаква да одобри широка приватизационна програма, която ще включва разпродажба на всичко, съобщава в. „Вима“.

Сред подлежащите на приватизация са Организацията за прогнози на резултати от футболните срещи и залагания /ОПАП/, телекомът ОТЕ, националната електрическата компания ДЕИ, газовата компания ДЕПА, Аграрната банка и атинското летище „Елефтериос Венизелос“.
Драматични решения се очакват и за затъналата в дългове компания на гръцките железници ОСЕ.
Във връзка с това „Вима“ коментира, че представители на инвестиционни къщи, оръжейни търговци, брокери и предприемачи са в Атина и като едни истински „лешояди“ очакват  офертите на правителството.
Китайци, араби, либийци, катарци, ливанци и други представители на бизнеса оглеждат пазара, за да се намесят. Германците също се опитват да се домогнат, а плановете им целят да изкупят и останалите дялове от телекома ОТЕ, да разширят договора за атинското летище, да засилят влиянието на германския туроператор TUI и не на последно място да купят гръцката авиационна промишленост ЕАВ, за да си  осигурят достъп до бъдещи доставки на европейските изтребители Еврофайтър, пише гръцкият вестник.                                               
Според публикации в печата, правителството в Атина очаква от приватизация тази година в хазната да влязат поне 2,5 млрд. евро.
Кабинетът се стреми да се възползва от възникналия позитивен климат на пазарите, след като бе задействан механизъм за предоставяне на заеми на Гърция от ЕС и
МВФ за срок от три години в размер на 110 млрд. евро за преодоляване на финансовата й криза.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *