Либия – страна, управлявана от страха

Десетки либийски военни избягаха от родината си през последните седмици, включително 19 офицери, които пристигнаха в Тунис в четвъртък. „Дойдохме тук не за да избягаме от смъртта, а заради клането, на което е подложен либийският народ. Ние отказваме да убиваме децата на нашата страна“, заяви офицер, който отказа да разкрие името си поради страх от отмъщение. „Някои от колегите ни просто не можаха да издържат повече и обърнаха оръжията към себе си. Някои умряха, а други бяха тежко ранени“, каза той. Офицерът заяви, че заедно с колегите му чакали два месеца, за да им се открие възможност да избягат, след като напрежението станало непоносимо.
Скоро след началото на въстанието в Либия много войници от силите на Муамар Кадафи започнаха да дезертират при бунтовниците или да бягат в Тунис. Бутновници разказаха, че след като превземали от войските на Кадафи градове в източната част, откривали в тях войници от правителствената армия, завързани и застреляни, явно за неизпълнение на заповеди. „Преживяваме трагедия всеки ден, като всеки час падат нови жертви“, каза друг офицер. Според него досега в конфликта в Либия са загинали около 15 000 души.
Говорител на тунизийското министерство на отбраната заяви, че избягалите либийски войници предават оръжията си на властите в Тунис и те ги отвеждат на безопасно място. По думите му някои от тях се събират със семействата си, които са вече в Тунис.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *