Лидерите на Г-20 за план за насърчаване на икономическия растеж

/© снимка: Gulliver/Getty Images

Лидерите на страните от Г-20 единодушно се застъпиха за одобрението на план за насърчаване на икономическия растеж. Това съобщи руският министър на финансите Антон Силуанов след първия ден от срещата на върха в Санкт Петербург.

„Всички изказали се говориха в полза на одобряването на план за действие“, каза Силуанов. Добави, че планът е бил одобрен от всички, сега задачата е как да бъде съгласуван. Той обясни, че планът включва поредица от действия в областта на насърчаване на икономическия растеж, намаляване на безработицата, която е особено болезнена в Еврозоната. „Става въпрос за необходимостта да се вземат мерки за насърчаване на инвестициите и да се сложи край на изтичането на капитали, добавя министърът.

Освен това лидерите на Г-20 призоваха за борба с укриването на данъци.

Силуанов заяви, че страните от Г-20 са се споразумели да направят оценка на обективността на агенциите за кредитен рейтинг, предава БГНЕС.

Също така е разгледана темата за финансовите институции, които не могат да бъдат обявени в несъстоятелност. Става въпрос за 28 банки и 9 застрахователни компании в света, уточни Силуанов. Той подчерта, че към тези финансови институции ще бъдат предявени допълнителни изисквания от страна на надзора. Повишена отговорност ще се носи от акционерите на тези организации.

Въпросът за регулирането на паралелния банков сектор бе подкрепен от всички, изказали се по този въпрос в работата на Г-20.

Специално внимание е отделено на минимизиране на последиците от неконвенционални мерки за подпомагане на икономиката. Въпросът е как и на каква цена ще стане това. „Когато президентът на САЩ говори, той посочи, че такава политика ще се реализира постепенно. Не трябва да се затягат гайките така, че да се повреди резбата, такова ограничение ще се осъществява в разумни граници“, цитира Силуанов Барак Обама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *