Лидерите от Г-8 ще търсят изход от икономическата криза в Акуила

Световната икономическата рецесия и реформата на финансовата система, енергийната сигурност, необходимостта от спешни мерки срещу климатичните промени и кризата в Иран ще бъдат в центъра на вниманието на тридневната среща на държавните и правителствените ръководители от Г-8. Форумът започва днес в италианския град Акуила, разрушен от земетресение през април.
От трите дни на срещата на върха само днес тя ще премине във формат Г-8. От утре ще започнат разширени заседания с участието на други стани и ръководители на международни организации.
На форума са поканени 17 страни извън традиционните членове на Г-8. Ще участват ръководителите на големи страни с нововъзникваща пазарна икономика като Бразилия, Китай, Индия, Мексико и Република Южна Африка, както и (което е необичайно) на Египет, Дания, Испания и Холандия.

Форумът в Акуила, който ще премине при изключителни мерки за сигурност, ще бъде и тест за доверието към 72-годишния италианския премиер Силвио Берлускони, който председателства трета среща на Г-8, този път с помрачен имидж заради скандалите около личния му живот.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *