Лидери сме по брой финтех компании в Югоизточна Европа

Общият брой на финтех компаниите в България е 65, като по този показател страната е лидер в региона на Югоизточна Европа, сочи първият по рода си доклад, изготвен от Българската финтех асоциация.Лидери сме по брой финтех компании в Югоизточна Европа.

Около 1/3 от българските финтех компании развиват дейност в сферата на плащанията (снимка: CCO Public Domain)

През последните три години оперативните приходи на финтех сектора са се удвоили, а средният ръст на индустрията на годишна база е около 33,5%. Около 1/3 от българските финтек компании развиват своята дейност в сферата на плащанията, според проучването, извършено в партньорство със SEE News.

Ключовите изводи от доклада показват потенциала за активно развитие на сектора в страната. Броят на компаниите, идентифицирани като финтек е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са вече установени компании.

Към момента на съставянето на доклада средната възраст на предприятията е 6 години. Повече от половината от тях са създадени след 2015 г., което е показателно за ключовата роля на стартъпите във финтех екосистемата, информира technews.bg.

Сърцето на българската екосистема е столицата София, в която се създава и развива талантът на множество ИТ-специалисти. Градът разполага с подходящи ресурси и инфраструктура, доказателство за което е фактът, че 54 от идентифицираните компании са установени в София, информира technews.bg.

Градът е една от най-бързо развиващите се дестинации в Югоизточна Европа и има потенциал да се превърне във финтек центъра на Централна и Източна Европа. Българските стартъпи са подкрепяни както от инвестиционни фондове, бизнес ангели и частни инвеститори, така и от местните банки, чрез редица инициативи за подпомагане на стартиращи компании.

Дейността на финтех предприятията се развива в широк набор от сегменти:

  • Блокчейн/крипто;
  • Капиталови пазари;
  • Застраховане;
  • ИТ развитие и подпомагане на финтек компании;
  • Кредитиране;
  • Ипотечно кредитиране/недвижими имоти;
  • Плащания;
  • Лични финанси;
  • Регтех;
  • Управление на доходите.

Всеки от гореспоменатите сектори има своя представителна компания в България. Иновативните решения, свързани с плащания и фактуриране, имат най-голям дял, като близо 1/3 от компаниите развиват своята дейност в тази сфера. ИТ-фирмите, които развиват и поддържат финтек компании, също имат сериозна роля в сектора, тъй като представляват 10% от общия брой компании.

„Създадохме Българска финтех асоциация преди по-малко от две години и ето къде се намираме днес – в страна с над 60 финтех компании, които се развиват в рамките на жизнена, надеждна и здрава екосистема”, заяви Валери Вълчев, съосновател и председател на Асоциацията.

Основните изводи от доклада са индикатор за това, че секторът се развива динамично и устойчиво, както и за това, че се наблюдават множество благоприятни предпоставки за стимулиране на предприемачеството в сферата. Финтех индустрията в България е все още в ранните етапи на своето развитие, но вече изглежда обещаващо, както за местните, така и за чуждестранните предприемачи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *