Лизингови компании подготвят продукти, свързани с еврофондове

Новият програмен период за европейски субсидии вече помага и за предлагането на финансови продукти, свързани с тях. Лизингови компании подготвят свои форми на финансиране на земеделски стопани, които очакват да получат субсидии. Целта е те да могат да получат пари за инвестиции по-рано и така да улеснят дейността си, в случай че преводът на европейското финансиране се забави. Засега такъв продукт обявиха от „Райфайзен лизинг“. Поне още едно дружество има готов и скоро ще го обяви, каза пред „Капитал Daily“ изпълнителният му директор, като помоли засега да не цитираме името на лизинговата компания.

Изплатено до субсидията

Стойчо Кръстев, член на управителния съвет на Българска асоциация за лизинг, обясни, че все още компаниите обмислят формата за финансиране по новия програмен период, като се опитват да го направят подобно на това на банките. Досега е практика банките да предлагат кредити за различни европейски програми, като за обезпечения се считат сключени договори за подпомагане. По думите на Кръстев, който е и управител на „Алианц лизинг“, пречките идват от правилото активът да е собственост на лизинговото дружество до изплащането му. Засега не е проблем всяко дружество да финансира земеделски стопани, но с условието до получаването на субсидията активите да са напълно изплатени и да няма дълг към лизинговата компания, обясни Кръстев.

„Райфайзен лизинг България“ ще предлага земеделски кредити на стопани специално за финансиране на проекти по европейски програми, съобщиха от лизинговото дружество. Заемът ще се предоставя на стопаните, които кандидатстват или вече имат одобрен проект от фонд „Земеделие“ по мярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства. Парите могат да получат фирми, еднолични търговци, кооперации, регистрираните като земеделски производители за новия програмен период 2015-2020 г. Това са фермерите, отглеждащи растения и обработващи собствена или наета земя. Парите могат да се използват за транспортна техника, специализирани земеделски машини, оборудване.

Условията на „Райфайзен лизинг“

Финансирането от „Райфайзен лизинг“ е до 85% от стойността на актива, който земеделците искат да купят. По думите на Николай Христов, управител на лизинговото дружество, с предлагания продукт освен финансиране на земеделските стопани се предлага и финансиране за покупка на актива. Парите от кредитите могат да се използват за покупка на земеделска техника още преди да се одобри субсидията от фонд „Земеделие“, посочиха от „Райфайзен лизинг“. Така земеделците ще могат да купят по-рано техниката, която им е необходима, а след това да я изплащат. Подобни заеми на база подадени проекти или изчакване за субсидия са практика и при други мерки за плащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *