”Ликвидатори” от Чернобил щурмуваха парламента в Украйна

С викове „Позор!“ протестиращите започнаха да чупят метални заграждения около сградата, но бяха отблъснати от стотина полицаи от специалните сили за борба с безредиците, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
„Щом спряхме атома, ще спрем и беззаконието на кабинета“; „Инвалиди от Чернобил, да не допуснем отменяне на преференциите!“, издигнаха лозунги недоволните.
Демонстрантите са възмутени от проектозакон за премахване на социалните преференции за 16 категории граждани. Сред тях са участвалите в разчистването на територията около Чернобилската АЕЦ след инцидента през 1986 г.; също и бившите съветски бойци в Афганистан.
Приетият на първо четене през септември проект предизвика възмущение в обществото, напомня АФП. Протестната акция се развива в „мирно русло“, предаде пък ИТАР-ТАСС.
„Чернобилците“ преустановиха щурма на парламента и настояха при тях да излязат председателят на Върховната рада Володимир Литвин и Олександър Ефремов, лидер на парламентарната фракция на управляващата Партия на регионите.
Украйна отбеляза на 26 април 25 години от ядрената катастрофа в АЕЦ „Чернобил“. По данни на екологичната организация „Грийнпийс“ са загинали най-малко 100 000 души от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и др.

Финанси



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *