Лиляна Павлова: 30 000 километра пътища са в лошо състояние.

В България имаме около 30 000 километра пътища в лошо състояние. 12 хиляди километра от тях са трети клас и ако не започнем да генерираме по-сериозен ресурс, няма да можем да ги отремонтираме. С тези думи защити пред БНТ вчера новите, по-високи цени на винетките министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя оправда недостига на финансиране за по-малките пътища с „25-годишния преход назад“. Предишните правителства са допуснали сериозна грешка, като не са актуализирали цените всяка година с по около 5 лв. Това би било справедливо за обществото, за да не се налага по-сериозна актуализация както в момента – с около 8 лв. на месец, допълни Павлова. Тя не каза защо винетките не са били пипнати и по време на предишния мандат на ГЕРБ.

Министърът допълни, че България е сред малкото страни в Европа, в които няма пътен данък, а само винетка. По думите й правителството също е можело да въведе пътен данък, запазвайки ниски цени на винетките, но това щяло да доведе до много по-високи такси за ползване на републиканската пътна мрежа. „Подходихме изключително сериозно и избрахме по-социалния и достъпен модел“, каза тя.

Според Павлова новите винетки са законни и всички процедури по обнародването им в „Държавен вестник“ са спазени в законовите срокове. „Няма как да публикуваме графичния дизайн на новите винетки, защото те са секретни, ценни книги и давайки предварително графиката, рискуваме да се фалшифицират“, обясни министърът. Този риск щял да отпадне с въвеждането на новата електронна система за толтакси и винетки в идните години, които ще са и по-справедливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *