Липса на пари може да забави газопровода Ниш – Дупница

Сръбският участък от газопровода Ниш – Дупница струва 60 млн. евро, които не могат да бъдат платени самостоятелно от западната ни съседка. До края на годината Сърбия ще е готова с експертната оценка за изграждането на участъка.
Сърбия няма средства, за да финансира сама своя участък от интерконекторната газова връзка с България. По този начин газопроводът Ниш – Дупница може да бъде забавен значително от сръбска страна, прогнозира пред БНР един от водещите висши мениджъри на „Сърбия газ“ Милан Здравкович. Той смята, че отношението не е еднакво, защото България е член на ЕС и има възможност за финансиране от структурните му фондове.
Здравкович апелира за еднакво отношение към всички участници в енергийния проект, защото той е важен освен за Сърбия и България, но и за европейската обща енергийна политика. Според него срокът, който е поставен за изграждането на интерконекторната газова връзка между Сърбия и България – 2015 г., може много трудно да се реализира при липсата на средства от сръбска страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *