Липски: Повечето развити страни са или в застой, или пред рецесия

Повечето развити страни в света са в икономически застой или пред рецесия и политиците трябва да предприемат агресивни мерки, за да предотвратят дълбокия глобален спад, заяви първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джон Липски, цитиран от Ройтерс.

„Към края на третото тримесечие, най-напредналите икономики са или почти в застой, или пред прага на рецесия, докато основните инфлационни рискове стават все по-сдържани“, отбеляза Липски в изказване пред Центъра за стратегически и международни изследвания, пише БТА.

Една „разрушителна глобална рецесия“ все още би могла да бъде избегната, но възстановяването, каквото и да е то, вероятно ще стане постепенно и може да бъдат необходими държавни средства, за да се предпази финансовата система.

„Може да бъде необходим по-системен подход за справяне с такива основни въпроси като губещите активи, степента на защита, предлагана на вложителите и обхвата на ликвидната подкрепа, която се осигурява на институциите и пазарите“, допълни Липски.

Той заключи, че повечето финансови институции ще се провалят, но подчерта, че евентуален системен крах трябва да бъде избегнат.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *