„Литекс моторс“ ще инвестира в завода си в Ловеч около 70 млн. евро

Българският производител на автомобили „Литекс моторс“ ще инвестира в завода си в Ловеч около 70 млн. евро в нови халета за заваряване, металообработка и боядисване, съобщи SeeNews, като цитира анонимен източник от компанията.

Информацията е потвърдена от „Литекс моторс“ пред вестник „Капитал Daily“.

Планът е за четири години да бъде завършен целият производствен цикъл в завода на китайския производител Great Wall в село Баховица край Ловеч. В момента в предприятието основно се асемблират автомобили, като готовите шасита и останалите компоненти се доставят от Китай.

Изграждането на новите цехове трябва да започне в края на 2015 г., а годишният капацитет на всяко от халетата ще е 50 хил. автомобила. Толкова е и максималният капацитет на целия завод в момента, който може да бъде увеличен до 70 хил. коли, стига да има достатъчно поръчки.

В момента предприятието все още работи с около 5 до 10% от пълните си възможности и увеличаването на производството зависи от пласираните автомобили на международния пазар. През февруари бяха изнесени първите 75 коли от модела Steed 5 за Италия. По план през тази година трябва да бъдат произведени общо 460 автомобила за италианския пазар. Неотдавна изпълнителният директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев съобщи, че вече има подготвени меморандуми за експорт на 1700 автомобила през 2015 г. за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия и др.

В завода в Баховица вече се сглобява и новият модел Н6, но пък беше спряно асемблирането на малкия модел Volеex С10, с който компанията първо тръгна да се налага в България. Служителите на предприятието, което започва работа през февруари 2012 г., са около 200, но при запълнен производствен капацитет могат да достигнат 2000. Единствените български компоненти, които се използват в колите на Great Wall, са акумулатори и смазочни масла. При отварянето на завода през 2012 г. от „Литекс моторс“ обявиха, че се надяват да привлекат български доставчици за изграждане на икономическа зона около предприятието.

По неофициални данни на „Капитал” продажбите на „Литекс моторс“ за миналата година са 672 автомобила. През последните месеци българската компания достави автомобили по две поръчки от миналата година на Министерството на околната среда и водите и на МВР. Първата беше за 51 високопроходими автомобила Great Wall Steed 5 на стойност 2.1 млн. лв. без ДДС. Втората беше за 27 високопроходими Great Wall Н6 на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на стойност 999 хил. лв. И в двата конкурса основният критерий беше цената. Именно Н6 е надеждата на Great Wall за по-сериозен пробив в Европейския съюз. Заводът край Ловеч е избран да прави модела, тъй като е единственият в китайската група, който има сертификация за производство и продажба на територията на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *