Литовската икономика се сви с почти една четвърт

Литовската икономика се сви с 22,4% през второто тримесечие на годината спрямо предходното, отчитайки най-големия икономически спад в целия Европейски съюз, предаде Блумбърг.
През първото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт (БВП) наЛитва потъна с 13,3 на сто, припомня агенцията.
Местни експерти коментират, че никой не е очаквал БВП на страната буквално да изчезне, при това – са такъв темп. Според тях, лошото икономическо състояние на балтийската тройка отново поставя на дневен ред въпроса за девалвацията на местните валути.
През юни се разпространи слухът, че Латвия ще се откаже от фиксирания валутен курс, следвана от Литва и Естония. Тогава и трите правителства отрекоха, че ще предприемат стъпка към обезценяване на валутите. Още повече, че триото е в чакалнята преди влизането в еврозоната и са задължени да държат фиксиран курс към еврото. Литва пък е във валутен борд от 1994 г.
Междувременно, Латвия постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за заем. Това означава, че фондът ще отпусне на страната онези 195 милиона евро, които блокира през март заради невъзможността на правителството да съкрати бюджетните разходи.
Бюджетният дефицит на Латвия вероятно ще надмине 10% от БВП до края на годината, след като свиването на икономиката продължава да се задълбочава. През първите три месеца от годината латвийският БВП намаля с 18%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *