Литър ракия може да поскъпне с 1.50 лв. заради по-висок акциз

Литър ракия може да поскъпне с 1,50 лева, ако акцизът върху алкохола скочи с 15 на сто. Това каза Пламен Моллов, председател на Лозаро-винарската камара.Вчера финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че се обмисля скок на акциза върху спиртните напитки с 15 %, което ще донесе допълнителни 60 млн. лева в държавната хазна.

След планирания драстичен скок на акциза върху цигарите, финансовото министерство планира да увеличи и акциза върху алкохола с 15 на сто. Според председателя на камарата на лозаро-винарите Пламен Моллов – с толкова ще поскъпне и твърдият алкохол. „Литър ракия би следвало да поскъпне с 1,50 лв.”, каза Моллов.

Той обаче бе категоричен, че с поскъпването на акциза, няма да се увеличат приходите в държавната хазна. „В бранша има 107 лицензирани, регистрирани производители на високоалкохолни напитки, легални производители, които са внесли през миналата година 108 млн. лв. акциз. В същото време има 1600 регистрирани селски казани, които са внесли от тези обекти 414000 лв. за цялата година, каза Моллов и допълни, че има нелицензирани от порядъка между 7000-7500 казана.

От асоциацията на вносителите и производителите на спиртни напитки също алармираха, че в селските казани се вари огромно количество ракия, която не винаги отговаря на изискванията за безопасност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *