Лихвата в Нова Зеландия расте за втори пореден месец

Централната банка на Нова Зеландия продължи да затяга паричната си политика, като повиши основния лихвен процент в страната за втори пореден месец.
Централните банки на редица развиващи се икономики на изток, в това число Индия, Южна Корея, Китай и Малайзия, вече започнаха да изтеглят част от своите стимули за икономиката. Към тях се присъединиха и Австралия, Канада, Израел и Нова Зеландия, след като се възстановиха от кризата с по-бързи темпове в сравнение с останалите развити икономики.
Основната лихва в Нова Зеландия вече е на ниво от 3% в сравнение с 2,75% през юни и рекордно ниските 2,50% през май. Лихвеното решение бе в унисон с прогнозите на пазарни анализатори.
През юни Новозеландската централна банка увеличи за първи път основната лихва през последните три години, пише Bloomberg. Пазарните прогнози сочат, че тя ще се повиши до 4% в рамките на следващата година.
Целта на централната банка е да поддържа годишната инфлация в страната в интервала от 1% до 3%. По нейни прогнози индексът на потребителските цени ще нарасне с 5,3% през фискалната година до 30 юни 2011 г. в сравнение с годишна инфлация от 1,8% за предходната година.
Паричната институция в същото време загатна, че ще намали темпото на повишение на лихвата в бъдеще заради влошените перспективи пред световната икономика. Това понижи курса на новозеландския долар до най-ниското му ниво срещу щатския долар за тази седмица.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *