Лихвата по депозитите в левове спада до 1,47% през август

Лихвените проценти по депозитите както за фирмите, така и за домакинствата, продължават низходящото си движение и през август.

През осмия месец на годината сме могли да вложим излишните си парични средства на срочен депозит в лева и да получим 1,47% лихва за това. Ако срочният депозит е бил сключен в евро, то в замяна банката е щяла да ни изплати 1,20 на сто от вложените средства, показват последните актуални данни от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

Лихвите през август са по-ниски както в сравнение с предходния месец, така и със същия период на миналата година. Спрямо предходния месец ставката за левовите срочни депозити се понижава с 0,08 процентни пункта, а за евровите – с 0,02 процентни пункта, показват изчисленията на Investor.bg на база информацията на централната банка.

През август миналата година пък сме щели да получим 2,72% лихва за срочен депозит в лева и 2,50%, ако депозитът е бил сключен в единната европейска валута. Така понижението, изчислено на годишна база, е от 1,25 процентни пункта за влоговете, деноминирани в националната валута, и 1,30 процентни пункта за тези в евро.

За депозитите, договорени за ползване без предизвестие, лихвата също спада. Този август ставката по левовите депозити се понижава с 0,19 процентни пункта спрямо миналата година до 0,36%. При евровите депозити годишното понижение е по-малко – от 0,01 процентен пункт до 0,11%. Спрямо месец по-рано обаче лихвата се повишава със съответно 0,06 процентни пункта при левовите и 0,11 процентни пункта при евровите депозити.

Що се отнася до вложенията на бизнеса, то през август възнаграждението за предоставения нов свободен паричен ресурс на банките е малко по-високо спрямо юли тази година. Ако през юли финансовите институции са възнаграждавали предприятията с 0,65% за вложенията в левове и 0,61% за тези в евро, то през осмия месец на годината банките са изплащали 0,69% лихва за левовите и 0,78% за евровите депозити.

Сравнено с август миналата година обаче се наблюдава намаление от съответно 0,9 процентни пункта за левовите и 0,41 процентни пункта за евровите депозити. През осмия месец на 2014 г. лихвата по новооткритите срочни депозити за бизнеса, договорени в лева, е била 1,59% а за тези в евро – 1,19%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *